Kriptografija!

Prethodi:

Antene
Mlađan Dinkić nije pod istragom i neće ići u zatvor

Nedavno je u Narodnoj skupštini vodjena žestoka debata o Predlogu zakona o privatnom obezbeđenju, sve sam to pomno pratio, nešto o tome i sam znam, ali nisam verovao da su (uz časne izuzetke), naši, narodni poslanici tolike neznalice, ili odlično glumci (ja lično verujem i jedno i drugo), pričajući svašta u svojim veoma "konstruktivnim" diskusijama. Kako bi Zakon bio usvojen, sve  kao revolucionaran.

Štampani mediji su u isto vreme vršili satanizacije pojedinaca, (Đilas, bračni par Ognjanović, Mišković, sudija osnovnog suda iz Valjeva, otac Matijević, Dinkić-Margetić...) klasičan linč, pišući o svakom svašta bez ikakve mere za ukusom, bez ijednog dokaza, a bivši sigurni da neće biti sankcionisani, jer uživaju zaštitu političkih moćnika, čiji su glasnogovornici. Degutantno!

Zbog tema koje sam već najavio, osećao sam potrebu da se ovim tekstom oglasim po pitanju skupštinskih diskusija, imajući dokaze da sve firme koje se, za sada, bave nezakonito, poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja, te da ta delatnost služi samo za enormno pranje novca, za bogaćenje pojedinaca, a za više nego bedno plaćanje izvršilaca tih poslova, u nemoći da se sopstvena porodica egzistencijalno obezbedi, ma šta to značilo, osim samo bavljenjem ovim poslovima. Niko od poslanika nije rekao ko su vlasnici streljana, u koje će morati odlaziti na neke obuke ljudi koji žele da rade taj posao. Ko su stvarni vlasnici firmi koje se bave poslovima privatnog fizičko-tehničkog obezbeđenja. Nijedan general u penziji, poslanik, najavljani sami od sebe kao eksperti za ovu delatnost, ali bez navođenja koliko i po kom osnovu mesečno primaju plata, što u Skupštini, što u Upravnim odborima, što kao Savetnici za bezbednost u Javnim preduzećima... nije ustao da kaže bilo koju pametnu i poštenu reč, uzimajući u zaštitu svoje dojučerašnj saradnike iz Vojske. Koji sada kao noćni čuvatri rade u tim firmama za fizičko-tehničko obezbeđenje.

I kada se za objašnjenje svih nejasnoća javila neka Joksimovićka, koja je na čelu Odbora Skupštine, zaduženog za kontrolu rada svih službi bezbednosti, odlučio sam da počnem sa objavljivanjem tekstova za koje se nadam da će ovu materiju, bar malo približiti običnim građanima  čitaocima, a posebno poslanicima, ovog sajta.
Kako ja nisam čovek koji smatra da je od onih koji znaju sve, umesto prepričavanja već napisanog, želeo sam da prikažem jednu malu knjižicu, napisanu davne 1983. godine, koju se moji vojnici-vezisti najrađe čitali. Zove se "Zaštita informacija", napisao je izvesni Aleksandar Trifoni, profesor, koji na vrlo razumljiv način piše o osnovnim principima zaštite informacija, novim stremljenjima u kriptografiji; Deskripterskim delatnostima, kao i o Protivelektronskoj zaštiti veza.

Sve u stilu veoma primerenom običnim građanima, kojima je čitanje ovakvih tekstova, usputna delatnost. i koji za razumevanje napisanog ne moraju imati neko specijalno usmereno predznanje. Neke doktorate. Makar stečene i na "MEGATRENDU".

Nadam se da će se čitaoci sajta osećati prijatno čitajući tekst iz knjižice,  i napominjem da slede tekstovi o konkretnim sistemima kojima se primenjuju mere o kojima se piše, o onima koji istom opremom snabdevaju srpske službe bezbednosti, o jedinicama JNA koje su bile osposobljenje za PEO, njihovoj formaciji i opremi... Ali i nešto iz ličnog iskustva, iz perioda kada sam bio odgovoran u mojoj jedinici i šire, za ovu vrstu poslova! Sve istinito, životno, iskustveno...

Prilog:
-Knjiga "Zaštita informacija".-

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži