Naš dosije"Večernje novosti"(4), Sukob Beka sa VAC-om

Večernje novosti su u 2008. i 2009. zabeležile gubitak od 6,8 miliona evra, što Stanko Subotić Cane pripisuje lopovluku Manje Vukotića, Milana Beka i Milorada Miškovića. Bodo Hombah tvrdi da će VAC napustiti Srbiju kada mu vrati pare sprski tajkun "čije ime u skladu sa ugovorom ne smemo da navedemo" (što dokazuje da VAC ima s Bekom ugovor u kome se to zabranjuje)

 S leva na desno: Manojlo Vukotić, Milan Beko i Bodo Hombah, Miroslav Mišković

Zbog Vukotića, Beka i Miškovića Večernje novosti u 2008. i 2009. ostvaruju gubitak od 6,8 miliona evra jer su oni pljačkali Novosti. Dokazujući sve to, Stanko Subotić poručuje tužilaštvu da poseduje dokaze u vidu originalnih dokumenata i da će ih predati Specijalnom tužilaštu (koje je protiv njega izdalo optužnicu i poternicu).

Reagujući na poruku ministra Mlađana Dinkića da VAC treba da napusti Srbiju, Bodo Hombah odgovara da će to rado učiniti ako mu srpski tajkun "čije ime u skladu sa ugovorom ne smemo da navedemo" (dakle, VAC ima s Bekom ugovor u kome piše da se imena ne mogu navoditi?!), vrati pare kojim su platili akcije Novosti. Peter Lange, predstavnik VAC-a u Srbiji tvrdi da je ugovorni partnetr bio obavezan da VAC preda celokupno učešće u društvima Ardos, Trimax i Karamat, koja drže akcije Novosti u visini od 24,89 odsto, 24,98 i 12,5 odsto (Ardos je firma Milana Beka iz Salcburga koja je vlasnik 24,9 odsto akcija Novosti. I ostala dva preduzeća su u vlasništvu Beka s kojim VAC ima ugovor. Tako se VAC prebacuje na međunarodni novi i van uticaja Bekovih veza u Srbiji kako bi nadoknadili štetu i naplatili pare koje im je on uzeo). Ali Lange potvrđuje da je prenos akcija na ova društva "bio uslovljen izdavanjem odobrenja

Mlađan Dinkić poručio nemačkoj kompaniji VAC da napusti Srbiju

za koncentraciju od strane Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije". Zahtev je VAC poslao 19. januara 2010. godine i po novom zakonu je Komisija za zaštitu konkurencija trebalo da odgovori u roku od mesec dana. Lange tvrdi da nereagovanje Komisije znači da je zahtev odobren. Reagujući na to, Komisija saopštava da ona nikada nije izdala nikakvo odobrenje za koncentraciju vlasništva. Ugovorna strana (Beko) upozorava VAC preko advokata Popovića da nije spremna da ispuni svoje obaveze, dok Lange pobija izjave Popovića da se VAC nelegalno ponaša. VAC dodaje: pošto smo Novosti kupili potpuno soptvenim parama to nemamo više nikakvih obaveza prema čuvanju poslovne tajne iz ugovora sa partnerom iz Srbije (Bekom kojeg ipak ne navode). Preuzimanjem firmi koje čine pomenuto društvo, VAC počinje povlačenje iz Srbije i najavljuje prodaju učešća u Novostima.

Kako su Bekovi službenici sprečili "hajdučiju Boda Hombaha"

Međutim, predastavnici "Ardosa" demantuju da je VAC preuzeo akcije ove firme, jer su službenici ovih firmi Bekovi uspeli da "spreče ovu hajdučiju Boda Hombaha". Beko od srpske Komisije za zaštitu konkurencije zahteva da potvrdi da nije donela odluku povodom zahteva VAC. Novosti Manojla Vukotića upozoravaju notare u Beču da ih čeka tužba ako nastave da nasilno preuzimaju tuđi kapital. Komentari vele da bi Beko žarko želeo da Srbija zarati s Austrijom! U međuvremenu je Bodo Hombah, bivši neuspeli vođa Pakta za stabilnosti jugositočnog Balkana zamolio Tadića da mu pomogne da se "časno i po zakonu" izvuče iz balkanske jazbine i naveo da je to "tajno pismo predsedniku".

U razgovoru sa Rajkom Šebekom, novinarom podgoričke TV In Stanko Subotić je još jednom razjasnio pod kojim okolnostima se on pojavio kao posrednik u kupovini Novosti - naglasivši pritom da je bila zakonom zabranjena kupovina preko berze akcija Novosti. Prvo - Cane tvrdi da su akcije Novosti kupljene za 8 do 9 miliona evra, a da je on platio njima 26 miliona evra, pa je razlika koja se tu pojavljuje Bekov i Miškovićev profit - profit ljudi "koji su organizovali da se mimo berze, da oni budu posrednici praktično i prodavci državnog dobra".

S druge strane, Cane je platio Beku 26 miliona evra ali je VAC-u izdao garancije u vrednosti od 40 miliona evra - da će posao biti OK i da će dobiti akcije Novosti. Dakle - Mišković i Beko nezakonito trguju akcijama Novosti, drugo u tome im pomažu lica iz vlasti, treće koristili su Canetova novac, odnosno novac VAC-a, četvrto - pošto su akcije kupili tri puta jeftinije nego što su ih prodali, ostvarili su ogroman profit, peto - profit su prebacili na off-šor firme i time Srbiju oštetili za višemilionske sume. Inače, Beko i Mišković su najpre uzeli pare da učine ovu transakciju pa su se potom pravdali da to nije moguće jer VAC već poseduje Politiku i Dnevnik...

Cane tvrdi da ga je sa Darkom Šarićem upoznao Mišković

Interesantna je Canetova opaska da su poternicu Beko i Mišković podigli protiv njega ali pre toga istu takvu protiv Slobodana Radulovića "da bi opljačkali C market", da su slično bili spremni da učine i Divcu ako uđe u privatizaciju Knjaza Miloša. I u ovoj emisiji Cane potvrđuje da je znao Darka Šarića, čoveka koji je optužen za krijumčarenje 2,7 tona kokaina, ali naglašava da ga je s Šarićem upoznao Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića, dodajući da je Šarić "u Srbiji bio čovek koji je prihvaćen kao ozbiljan biznismen, ozbiljan poslovan čovek zadnjih 10 godina". Tijanić, Medojević i Knežević su po Canetu plaćeni da povedu novu medijsku kampanju protiv njega kako bi se optužnica proširila. Ratko Knežević je u Hrvatskoj za ubistvo Pukanića optužio duvansku mafiju - Caneta i Đukanovića. Po Canetu je duvansku optužnicu sačinio još 2001. godine Aleksandar Tijanić, sa Kneževićem i Nacionalom. Iza svih njih je bio kabinet Koštunice, Rade Bulatović i Aleksandar Nikitović. Iz Srbije je Cane, po sopstvenoj izjavi, pobegao 1997. jer je bio prinuđen da poslove obavlja preko Marka Miloševića - tajkuna cigaretske mafije. A sada je prinuđen da sarađuje sa Markom Miškovićem.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži