Naš dosije"Večernje novosti"(3), Poternica umesto akcija

Stanko Subotić Cane tvrdi da je ona nevidljiva ruka iza interpolove poternice protiv njega u stvari Miškovićeva i Bekova, jer jedino oni imaju uticaja na Jočića, Mihajlova i Nikitovića; oni su čak uhapsili Gorana Kljajevića predsednika Trgovinskog suda jer nije hteo da upiše akcije C-marketa i tri godine ga držali u zatvoru bez optužnice. Kada je Divac pokušao da kupi "Novosti" Mišković i Beko su smirivali Caneta rečima da od toga neće biti ništa, što govori da je sve od njih zavisilo

 S leva na desno: Dragan Jočić, Nikitović i Koštunica, Vlade Divac i Svetozar Marović

Stanko Subotić Cane sa 6. juna 2007 sastaje sa Miškovićem u Budvi i to uz prisustvo Svetozara Marovića i Dragana Mićovića i urednik "Press", lista u vlasništvu Miškovića, telefonira da pita Caneta kako komentariše podizanje optužnice Specijalnog suda za organizovani kriminal protiv njega. Tom vešću je navodno bio iznenađen i Mišković pa je zvao sve redom od Jočića i Bulatovića da bi mu oni rekli da je to učinila druga strana (DS), što Cane demantuje tvrdnjom da je s Tadićem i DS u "izuzetno korektnim odnosima".

Mišković predlaže Canetu da "Futuru" i svu svoju imovinu prepiše na njega, ali Cane odbija i od advokata saznaje da su vlasti već izdali poternicu za njim, što je značilo da nečija ruka povlači sve poteze. Dolazi i poternica Interpola pa Beko koristi sve da ne prebaci akcije Canetu iako je rok prošao. Cane shvata da je ona nevidljiva ruka u stvari Miškovićeva i Bekova, jer jedino oni imaju uticaja na Jočića, Mihajlova i Nikitovića. Oni su čak uhapsili Gorana Kljajevića predsednika Trgovinskog suda jer nije hteo da upiše akcije C-marketa i tri godine ga držali u zatvoru bez optužnice. Kada je Divac pokušao da kupi "Novosti" Mišković i Beko su smirivali Caneta rečima da od toga neće biti ništa, što govori da je sve od njih zavisilo. Cane tvrdi da je Beko u vezi sa Frankom Simatovićem, optuženikom pred Haškim tribunalom jer ima firmu sa njegovim sinom. Beko poziva Vladu čupića, kojeg je na funkciju direktora "Hipo banke" doveo Danko Đunić, da spreči Divca da kupi Novosti.

Preko koga su se sve prale pare i izbegavalo plaćanje poreza u Srbiji

Pred Canetom je Beko zvao Vladu čupića direktora "Hipo banke" u Beogradu kako bi sprečio da Divac deponuje novac za kupovinu "Novosti". Beko je rekao da je Čupić pod njegovim kontrolom još od kada je bio direktor Agencije za privatizaciju, jer ga je na tu funkciju doveo Bekov kum Danko Đunić, koji je postavio Aleksandra Vlahovića za ministra. Navodno je Beko pokušavao da zaustavi kampanju protiv Caneta, optužujući B92, Brankicu Stanković, pa čak i zvao Nebojšu Medojevića da više ne napada ni njega ni Mila Đukanovića. S druge strane, Cane s Bekom pokreće privatizaciju "Putnika". Cane uverava da je Beko prao pare i izbegavao plaćanje poreza u Srbiji preko advokata iz Beograda, Salcburga, Beča, Kipra, Paname, Devičanskih ostrva, Sejšela itd. Najvažnija je bila kancelarija "Janković, Popović, Mitić" iz Beograda, Čarli Čaplina 37. U njoj su ključne osobe Nenad Popović i Suzana Stefanović. Popović je vodio posao sa Novostima.

Praktično je preko ovih kancelarija Beko izbegavao plaćanje poreza u Srbiji i Austriji i to tako što je svojim firmama Beko prebacivao akcije, ugovorom obezbeđivao da se razlika u ceni predstavlja kroz fiktivne troškove koje je fakturisao a bonuse uspešne kupovine je fakturisao of-šor kompanijama. Cane trvdi da je Beku dodatno uplatio 2.942.118 evra i 922.822.824,05 evra, pa je ukupno to iznosilo Beku i Miškoviću 18.897.602,68 evra.

Beko i Mišković su ugovorom bili obavezni da obezbede mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije. Tvrdili su da će to lako obaviti jer "Senta" odnosno VAC ispunjavaju uslove ("Senta" je firma Canetova a tri firme u Austriji pripadaju Beku). Beko sugeriše da za taj posao Cane angažuje advokatsku kancelariju "Moravčević-Vojinović-Zdravković" iz Bgd Francuska 27, a Cane angažuje Relju Zdravkovića i Slavena Moravčevića kao specijaliste - ali mišljenje ne dobija. Uskoro Cane shvata da su odbijanje dobijanja mišljenja aranžirali Beko i Mišković, koji sada okreću stvar naopako, žele da zadrže i pare Canetove i akcije, jer su dobili sugestiju od advokata da je to moguće ukoliko Agencija za zaštitu konkurencije uopšte ne da mišljenje.

Ortakluk Beka i Caneta u privatizaciji "Putnika"

Beko sa Canetom uspeva da privatizuje "Putnik" i s njim da zaradi 36 miliona evra, ali Canetu ne isplaćuje zaradu već počinje da ga izbegava. Preko Gorana Mrđe, bivšeg izvršnog direktora Agencije za privatizaciju šalje poruke koje su čista laž. Preko Mićovića Beko poručuje Canetu da će mu akcije preneti do avgusta 2008. Tada Cane biva uhapšen u Rusiji po poternici srpske policije, ali su odnosi s Miškovićem i Bekom prestali premda je deo duga Beko platio Canetu i ostao još 8 miliona evra dužan. Oktobra 2008. Beko raskida ugovor i kao svedoke da je Cane prekršio klauzulu o poverljivosti navodi Srđana Šapera, jer se Beko sprijateljio s Tadićem. Cane kaže da Beko više nije hteo da mu vrati 8 miliona evra duga, nije hteo da preda akcije, jer je blizak s Tadićem i može da izdejstvuje višegodišnju zatvorsku kaznu pred Specijalnim sudom, nakon koje neće morati da preda akcije. Beko zahteva od VAC-a da raskinu ugovor s Canetom i sklope sa njim, jer je to jedini način da dobiju akcije Novosti, što je VAC i učinio, ali je VAC blokirao Canetove garancije do maja 2010, 17 meseci pošto je izbačen iz posla. VAC aktivira garancije i oduzima Canetu višemilionske sume evra. Sada Beko tvrdi da je sklopio dogovor sa Srđanom šaperom i Draganom Đilasom, preko kojih može da utiče na mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Blic, Press i Novosti izdaju 16. maja 2010. saopštenje u kome optužuju Caneta i VAC da pokušavaju da preuzmu monopol na distribuciju štampe. "To saopštavaju oni koji su naterali VAC da sa mnom prekine saradnju i koji znaju da sa VAC imam samo finansijske probleme" izjavljuje Cane. Oni su slavili kada je država proglasila stečaj nad "Futurom" bez saglasnosti Caneta.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži