Legendiranje Aleksandra Vučića?

Dana 28.januara 2010.godine, jedne dnevne novine su citirale Aleksandra Vučića i napisale:

Imam dokaz  da nisam špijun!

Jedini sam političar koji ima pisani dokaz da nije špijun, rekao je zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.Papir mi je izdala BIA na moj zahtev, navodi Vučić".

Onda je nekoliko novina, samo opširnije, prenelo detalje izjave Aleksandra Vučića, čak navodeći i da su imali uvid u ove potvrde BIA.

Ja o BIA, uz časne izuzetke, imam svoje mišljenje, ali da su toliko izgubili svaki kompas, nisam ni hteo da razmišljam!

Pokušao sam i uspeo da obezbedim neke druge papiriće.

Kada se Aleksandar Vučić samoispostavljao na sve ove funkcije, sačekao sam neko vreme dok se ne razvije ova borba protiv korupcije kojom on rukovodi i sve njegove gafove objašnjavajući sam sebi, da je ipak za sve to potrebno vreme!

Medjutim, kada su kola počela da idu niz brdo, a to znači kada je sve krenulo u sunovrat, osetio sam potrebu da pitam gospodina Aleksandra Vučića, javno, preko sajta, pozivom na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja:

1.-Da li ste ikada pisali zahtev BIA-i da Vam se izda takva potvrda i da li možete foto-kopiju da stavite na uvid javnosti;
2.-Da li Vam je ikada BIA-a izdala potvrdu da niste špijun, bez obzira koja zemlja je u pitanju, te da li možete takvu potvrdu da stavite na uvid javnosti;
3.-Da li su tačni sadržaji tekstova u novinama, koje dostavljam u prilogu?

Nakon isteka roka od 15 dana, nastaviću sa ovim tekstom i svojim postupanjem u kojem nema ničeg ličnog.

Legendiranje je izraz koji se upotrebljava u obaveštajno-bezbednosnim strukturama i označava postupanje, radnje,stanje u kojem neko, plašeći se ili želeći da ne bude otkriven u nekom svom postupanju, nagovesti svom okruženju nešto od toga, kako kasnije ne bi mogao niko da ga optuži ili osumnjiči za nešto. Jer, uvek ima mogućnost da kaže da on to nije skrivao, eto, nešto je rekao...ali!

A neposredni, inicijalni  osećaj moranja da se ovako oglasim, da prozovem, dobio sam kada je Aleksandar Vučić odao sva ona priznanja Rakić Mikiju. Na konferenciji za novinare, ne pominjući nijedan  hotel u Beogradu, nijedan sastanak Rakića, Bogićevića i Petrovića u Šapcu. Nijedan evro opranog novca. Nijedno njihovo zlodelo prema gradjanima Srbije!

Prilog: Pisanje nekih novina o ovoj temi.-

1.- Vučić: Imam dokaz da nisam špijun

Politika 28. jan 2010

Jedini sam političar koji ima pisani dokaz da nije špijun, rekao je zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. Papir mi je izdala BIA na moj zahtev, navodi Vučić.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je jedini političar u Srbiji koji je od Bezbednosno-informativne agencije dobio pisano obaveštenje da nije špijun.

"Pošto su nekih pet puta sa skupštinske govornice iznesene najgunusije laži da sam špijun, tražio sam papir od BIA, ne zbog sebe već zbog svoje dece da im neko ne kaže da im je otac
radio za neku drugu zemlju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je precizirao da je od BIA tražio da mu dostave "papir, informaciju da li radi za bilo koju stranu službu, britansku ili bilo koju drugu".

Na nedavno održanoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, članovi iz Srpske radikalne stranke optužili su Vučića da je "engleski špijun".

2.-BIA izdala potvrdu da gensek nije stranjski špijun


My name is Vučić, Aleksandar Vučić

e-Novine

Photo: FoNet/Nenad ?orđević

Poslednjih dana nacija se zabavljala pitanjem da li je Aleksandar Vučić, legendarni gensek radikala bio, ili još uvek jeste agent britanske službe MI6, odnosno da li je dobri, stari “pussylips” strani špijun kako bi se to moglo zaključiti iz nadimka koji mu narod podario

Ove optužbe na novu adresu A. Vučića stigle su od Nataše Jovanović, nekadašnje saradnice u stranci Vojislava Šešelja koji je, u želji da dokaže da to nije istina od BIA zatražio potvrdu da on nije strani špijun.

Potvrdu je BIA izdala i Vučić sa ponosom sada ističe da je on jedini Srbin koji ima dokaz da nije strani špijun. Svi ostali su, naravno sumnjivi.

Izdavanje potvrde, poput one koje izdaju fakulteti za pravljenje mesečne karte za gradski prevoz, ili nedajbože za odgađanje odlaska u armiju, presedan je kada je u pitanju rad tajnih službi sveta, kaže za Blic Goran Petrović, bivši šef tajne policije.

“Nikada u istoriji službe nikome nisu izdavane nikakve potvrde, ni uverenja. BIA nije opština da izdaje potvrde, to je presedan i farsa” ,istakao je on. “Tajne službe, operišu informacijama dostupnim tačno određenoj vrsti korisnika i BIA je takvu vrstu informacija mogla da pošalje jedino nekom državnom organu, predsedniku, premijeru, Odboru za bezbednost, povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja, ombudsmanu”… Lista korisnika, kako objašnjava, utvrđena je zakonom.

“Informacije kojima BIA barata su tajna, kao i poslovi kojima se bavi, i to treba da ostane tajna za svakog ko je nepozvan da o tome ima saznanja”, naglasio je Petrović.

“Da li se BIA bavi Vučićem ili ne i ima li neke informacije o njemu, to za njega treba da bude tajna. U suprotnom, ako je on upoznat s tim da se BIA bavi njim i proverava da li je agent MI6, njen rad se pretvara u farsu”, kaže on.

3.-BIA nema podatke da je Vučić engleski špijun

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, pre dva dana dobio je dopis od Bezbednosno-informativne agencije u kojem je stajalo da nema „podatka, informacije ili dokumenta koji bi ukazivali na njegove kontakte sa bezbednosnom službom Velike Britanije”. Vučić je insistirao na objašnjenju BIA, nakon što su predstavnici SRS pred skupštinskim odborom za odbranu i bezbednost izjavili da je engleski špijun.

U dopisu koji je sačinjen 26. januara, a u koji je „Blic” imao uvid, stoji i da nema nikakvih podataka „u bilo kojoj formi ili na bilo kom nosaču informacija koji bi ukazivali na Vučićeve kontakte sa bezbednosnom službom bilo koje druge strane države”. U obrazloženju se takođe navodi da, „prema propisima o evidenciji u oblasti nacionalne bezbednosti”, BIA ne obrađuje podatke po ličnom osnovu, koji se odnose na Vučića.

- Bio sam siguran da ću dobiti ovakav odgovor jer znam šta je istina. Zato sam rekao da od BIA zavisi moja politička karijera i da ću prestati da se bavim politikom ukoliko se navodi radikala ispostave kao tačni. Ispostavilo se da su neki potpuno izgubili kompas u bavljenju politikom - rekao je Vučić za „Blic”.

On je 14. januara od Bezbednosne agencije zatražio da mu u najkraćem mogućem roku odgovori da li je engleski špijun, što su dan ranije pred Odborom za odbranu i bezbednost u Skupštini Srbije naveli predstavnici SRS. Tada je Nataša Jovanović, poslanica radikala, izjavila da Aleksandar Vučić radi za jednu stranu obaveštajnu službu, a zatim je i „precizirala” da se radi o britanskoj MI6. Kada je Vučić čuo šta su radikali „izrekli” u Skupštini, zatražio je od BIA da se što pre izjasni o tome.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži