Borci prete bojkotom TV pretplate

Pismo SUBNOR-a Srbije povodom nastavka serije
"Selo gori a baba se češlja"

UKOLIKO SE POJAVE SADRŽAJI KOJI PRLJAJU ANTI-FAŠISTIČKU BORBU, BOJKOTOVAĆEMO PRETPLATU


Predsednik SUBNOR-a Srbije Miodrag Zečević, u pismu generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću, konstatuje da je "RTS, po svom programu i ponašanju, sve manje javni servis svih građana i da sve čini kako bi se omalovažio pokret i izbrisalo iz istorije sećanje na njegovu pobedu nad fašističkim okupatorom".

Za političku i kulturnu orijentaciju RTS-a, SUBNOR smatra da "odavno ne izražava interese građana Srbije, bar ne njenog najvećeg dela, i da je u funkciji konzervativnih snaga srpskog društva", prenosi agencija Fonet.

"Partizanski filmovi i serije, koje odavno ne dajete, podizali su umetnički nivo i kvalitet filmskog programa i dopunjavali nedostatke koje ima Vaš filmski televizijski program", navedeno je u saopštenju, koje prenosi Fonet.

"Neposredan povod obraćanja je serija Selo gori a baba se češlja, koju smo doživeli kao osveženje dosta sumornog programa Vaše, i nekih drugih televizija".

U pismu se navodi da su ih iznenadile dve-tri epizode koje su odudarale od očekivanog nivoa i koncepcije, koju izražava cela serija. Te epizode bile su "u funkciji ulične politike pronacističke kolaboracije i rehabilitacije kolaboracionističke fašističke ratne prošlosti u Srbiji 1941-1945. godine". "Ukoliko se pojave sadržaji koji prljaju antifašističku borbu, učesnike NOP-a i rehabilituje fašistička prošlost u Srbiji, SUBNOR će pozvati sve svoje članove, porodice palih boraca i antifašistički opredeljene građane da obustave plaćanje televizijske pretplate", kaže se u saopštenju te organizacije.

 

 

Odgovor direktora RTS-a SUBNOR-u Srbije

PAMFLET NEDOKAZANIH OPTUŽBI

 

Odakle vam istorijski oktroisana moć da određujete šta da prikazuje i šta da misli medijski Javni servis Srbije? Odakle vam silina da pretite neplaćanjem pretplate kad je nije uveo RTS nego srpski zakon? Jeste li vi iznad zakona?

Gospodo,

Vaše optužujuće pismo na račun RTS-a nije napisano partizanskom, patriotskom rukom. To je prvoklasan komunistički pamflet napisan u najboljoj tradiciji poratne ideološke azbuke. Sve je unutra: nedokazane optužbe, stroge presude, pretnja masovnom odmazdom potkrepljena grdnim netačnostima.

Da ne radimo ništa drugo sem što svake godine, otkad vodim ovu kuću, prikazujemo celokupnu seriju "Otpisanih" - uz bradate pretnje "ravnogoraca", što lične, što političke, što medijske, bilo bi to dovoljno da sve vaše optužbe padnu. Da ne ispraćamo svakog narodnog heroja na onaj svet nekrologom u Dnevniku, vi biste bili u pravu.

Da naše kamere nisu na svakom polaganju venaca mrtvima koji su bili bolji od drugova koji su ih nadživeli, možda biste bili u pravu. Da sa osobitim uživanjem ne prenosimo moskovsku vojnu paradu na dan trijumfa nad fašizmom, imali biste moralnu prednost. E, nemate je.

Ne smatram časnim da se ovako prozvan, optužen, lišen pertli i kaiša, legitimišem i ispovedam kojoj Srbiji naginjem. Levoj ili desnoj? Nebeskoj ili zemaljskoj? Zapadnoj ili Istočnoj? Klanjam li se uspomeni Stjepana Filipovića ili Nikole Kalabića? Mislim da je to svakom dobronamernom građaninu jasno.

Ništa u vašoj prošlosti ili sadašnjosti ne daje vam za pravo da grubo intervenišete u umetnost bilo koje vrste. Uključivši domaće televizijske serije. To ste jednom probali i niste prošli dobro.

Protestujete što je u jednoj epizodi "Selo gori" jedan seljak poverava drugom da je njegovog oca ubio partizan?! Pa, šta? Tvrdite li da nikada nijedan partizan nije ubio nijednog srpskog domaćina? Naravno da ste pametniji od ovakve tvrdnje. Ali, baš zato što ste pametni, vi tražite da se o tome ne govori, ne piše i ne snima. U tome ste, ipak, otišli nezamislivo daleko.

Jednostavno govoreći, vi pišete otvoreni protest protiv nove serije RTS-a, koja još nije napisana a kamoli snimljena. Vi unapred znate, ja još nisam dobio tekst te serije, da se ona "bezočno i prljavo, u funkciji pronacističkih kolaboracionističkih snaga obračunava sa NOB-om"?!

Odakle vam takva vrednosna "akontacija" još nesnimljene serije? Odakle vam informacija šta snimamo? Odakle vam presuda? Odakle vam istorijski oktroisana moć da određujete šta da prikazuje i šta da misli medijski Javni servis Srbije?

Odakle vam silina da pretite neplaćanjem pretplate kad je nije uveo RTS nego srpski zakon? Jeste li vi iznad zakona?

Pišem vam odgovor sa puno delikatnosti i puno razumevanja za vas i vašu prošlost. Da nije tako, na vašu tvrdnju da ste usled "visokog morala" streljali svoje saborce zbog "uzete jabuke, struka luka, vunenog šala..." mogao bih da odgovorim kako je beogradsko Dedinje i danas prepuno spomenika najvišeg morala partizana koji su nadživeli svoje neprijatelje, ali i mnogo svojih saboraca.

Era apsolutnih i večnih istina je završena. Uzalud su pokušaji da se takvo vreme vrati na osnovu rezultata bilo čijeg "minulog" rada. Crvenog ili crnog.

 

Generalni direktor RTS-a

Aleksandar Tijanić

 

 

Odgovor SUBNOR-a na pismo direktora RTS-a


RTS SPROVODI DRŽAVNU POLITIKU FALSIFIKOVANJA ISTORIJE

 

Vidimo da se klanjaste uspomeni na Nikolu Kalabića i Stejepana Filipovića. To je vaše demokratsko pravo. Ne znamo samo za Nikolu Kalabića da li zbog toga što je njegov četnički korpus Kraljeve garde iza sebe ostavljao krvave tragove nasilja ili što je izdao "komunistima" (vaš izraz) svog vrhovnog komandanta


Gospodine,


Očekivali smo od Vas prikladnije reči, rečnik i stil. Ovako Vukova i Danina otrcana retorika, na koju smo odavno navikli. Ako je ovo što smo napisali pamflet onda niste razumeli našu poruku.

Radi informacije. SUBNOR baštini NOP (Narodnooslobodilački pokret) i NOB (Narodnooslobodilačku borbu) naroda Srbije 1941-1945.g. Ne pada nam na pamet da zastupamo i predstavljamo državu koja je nastala, pošto smo oslobodili zemlju od fašističkih okupatora i domaćih kvislinga i narodu doneli slobodu. A još manje da prihvatimo ono što su kao pripadnici nove državne vlasti činili naši bivši ratni drugovi. Ako bi to oni učinili za vreme rata nije enigma kako bi prošli.

Primedbe za Dedinje i druga mala Dedinja šaljite na drugu, a ne na našu adresu. Koliko je nama i ovom guravom narodu poznato, Dedinje su ubrzo zaposeli elitni predstavnici nove demokratske vlaste sa svojim prijateljima koji su posebno zadužili Srbiju 1999. godine. Izgleda da Dedinje i vlast imaju neku magičnu moć međusobnog privlačenja.

Tvrdite da su u ratu izginuli najbolji a preživeli najlošiji momci Narodnooslobodilačkog pokreta. Vi ih sve inače nazivate pogrdno "komunistima", a mi mislimo da je čast biti jedan od vođa narodnog ustanka. Postoji neka prirodna zakonomernost u životu, u ratu, profesionalnim zanimanjima, novinarstvu itd, da prerano sagore najbolji, a ostanu i prežive najlošiji momci. Možda ste u tome u pravu.

Vidimo da se klanjaste uspomeni na Nikolu Kalabića i Stejepana Filipovića. To je vaše demokratsko pravo. Ne znamo samo za Nikolu Kalabića da li zbog toga što je njegov četnički korpus Kraljeve garde iza sebe ostavljao krvave tragove nasilja ili što je izdao "komunistima" (vaš izraz) svog vrhovnog komandanta. Raduje nas što gajite lepu uspomenu na Stjepana Filipovića, stvarno ortodoksnog komuniste, ali moraćemo posle ove izjave da pročešljamo malo njegovu biografiju, malo šale.

Radi vaše informacije, bradati su nosili bradu i kosu da bi pokazali žalost za pokorenom otadžbinom. Mi mislimo da bi bilo bolje da su se oni borili protiv fašističkih okupatora i kvislinga nego što su zbog žalosti za izgubljenom otadžbinom pijančili, klali, silovali, pljačkali i palili imovinu građana i sarađivali sa okupatorom.

Partizani nisu ubijali srpske domaćine, već saradnike okupatora. Ako smatrate da postoji nedodirljiv sloj u srpskom društvu, koji je neodgovoran za svoje ponašanje i delo što je manir sadašnje vlasti, to je druga stvar. Opet slobodno savremeno demokratsko uverenje. Ali, verovatno vi ne spadate u taj krug.

Znamo mi i za seriju "Otpisani" i nekih drugih dokumentarnih serija, koja je bila jedna od najgledanijih i koja i danas ima veoma visok rejting gledanosti, znamo i za pritiske, poznata nam je i zakonska obaveza za Narodne heroje, ali i to da je skinuta informacija RTS o smrti nosioca "Partizanske spomenice", itd. Ali, nismo, nažalost u dužem periodu, zapazili Vaše kamere na obeležavanju istorijskih događaja o NOB.

Ako bi objektivno proanalizirali Vaš kulturno-istorijski i politički program u aktuelnom vremenu vezan za savremenu ratnu istoriju i njene strane, videli bi da smo u pravu. Mi o tome govorimo. Na jučerašnjem skupu SUBNOR-a od blizu 280 učesnika u Sava Centru bilo je prisutno devet delegacija antifašističkih organizacija stranih zemalja, 12 predstavnika ambasada akreditovanih u Srbiji od kojih i šest ambasadora, a među njima i ambasador Velike Britanije. Naravno televizija vaša nije smatrala da je to interesantan događaj.

Ako stvarno važi parola televizije "Vaše pravo da znate sve", onda ravnomerno prikažite šta su radili četnici, nedićevci, ljotićevci i partizani pa neka narod procenjuje.Tadaćemo smatrati da ste objekivni nacionalni servis. Morate priznati da je indoktrinacija i falsifikovanje istorije ratne prošlosti u Srbiji, politika države koju sprovode dosledno postojeći mediji. Za stvorene ekcese naših u toku rata uvek smo spremni da se izvinemo za učinjeno.

Ravno je čudu, da Vi ništa neznate o već snimljenoj seriji, odnosno završenom snimanju, koju RTS finansira. To Vam neće verovati ni jedan građanin Srbije, pa ni mi, zapravo oni koji znaju ponešto o Vašoj inteligenciji , radoznalosti i ulozi u tome.

Govorite o pretplati za RTS kao zakonskoj obavezi. Poznato nam je to, ali znamo i to da je ona nezakonita i nasiljem države nametnuta obaveza. Ako ovu nezakonitu obavezu građana, neće ili ne sme da stavi van snage nadležni sud, budite sigurni da će to učini međunarodni sud, ma gde se on nalazio, Strazburu, Hagu, ili drugde.

Ukazali smo Vam dobronamerno na neprihvatljive strane (po nama) dela kulturnog i političkog programa RTS vezano za savremenu istoriju. Vaše je pravo da nastavite tim putem, dok ste tu, ali bez sredstava onih koje u najmanju ruku predstavljate u drugačijem svetlu. Verujete nismo toliki mazohisti.

 

Za SUBNOR SRBIJE


Prof. dr Miodrag Zečević, predsednik

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži