VISOKI SAVET SUDSTVA-sve, svašta i ništa!

Sa sajta Zajednica pravda, na preporuku nekih sudija i advokata, preuzeo sam dva Zapisnika Visokog saveta sudstva-u prilogu!

Jedan od 01.12.2011.g i drugi od 08.03.2012.g. Iz zapisnika od 01.12.2011.godine, da se zaključiti:

-sudija Milimir Lukić nije glasao kao Predsednik II Komisije;

-njegova zamena sudija Mirjana Ivić je odredjena za postupanje 01.12.2011.godine i tog istog dana 01.12.2011.g Visoki savet sudstva je doneo odluku o prigovorima. Ja ne znam ko je imenovana sudija, njenu inteligenciju, njeno iskustvo, stepen njene stručnosti, njeno poštenje, njenu dostojnost, ali se logično postavlja pitanje-kada se ista onda upoznala sa predmetom, kao i kada je Komisija sačinila predlog o sudijama o kojima se glasalo, odlučivalo 01.12.2011.godine.

Doduše, možda se nije ni upoznavala-sa predmetom, a Natu, Snešku i Boška valjda zna od ranije. Kao što nigde nisam našao ni traga postupanju Komisije.

A odlučivali su o nečijim životima, egzistenciji, o nečijim porodicama, nečijoj deci, o nečijoj časti, poštenju, dostojnosti?! O dostojanstvu bre! O deci koja ceo život moraju da objašnjavaju sebi i drugima, da im mame i tate nisu lopovi, nestručni, nedostojni-zato što nisu više sudije, a bile i to trebalo da budu doživotno...kako piše u Zakonima koje niko ne poštuje!

Zapisnik ne sadrži ni jednu jedinu reč o prigovorima neizabranih sudija, za razliku od zapisnika od 08.03.2012.g.

Visoki savet sudstva je inače, po definiciji nezavisan i samostalan organ koji obezbedjuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija!

 

U njemu su pored ostalih, a i na ovim sastancima biliNata Mesarović, Snežana Malović, BoškoRistić- kao garantizakonitog postupanja ovog tela, pa i šire, reformisanog srpskog pravosudja u celini.

A, gradjani neka znaju kako sude Sudovi i sudije, pa još svojim kolegama, a šta tek rade nama „običnim smrtnicima“? Neka znaju kako postupa telo u kojem bi trebalo da sedi sudijski krem, elita, oni koji (teorijski doduše) personifikuju briljantnost, dostojnost, stručnost!

A ne brlog!

I ništa nije lično! Ja time što pišem i kazujem, ne želim bilo koga lično da vredjam, omalovažavam, podcenjujem, sramotim, ja samo koristim rečnik, stil ponašanja, metodologiju onih koji ovu reformu, moraju ODMAH da reformišu, a to od nove „elite“ niko i ne pominje. A, ja unapred tvrdim da o tome i ne razmišljaju. Ja samo skrećem godinama pažnju na rešenja sistema, koji nas je uništio i trudim se da se sve to što radim ne svede samo na konstatacije. Od ovih prepisivanja, pa „vi meni-ja vama“, nema koristi. Reformu reforme nije pomenuo ni mandatar, doduše i ekspoze mu je bio-bezobrazan, nevaspitan, primenljiv u Tirani, u Berlinu, u Madridu...Svugde, uvek, za svakog, o svemu-nemaupotrebnu vrednost! Deklarativan!

A, juče na onom parastosu u Skupštini (dnevnom i noćnom) bili su i Snežana Malović, pa Boško Ristić, pa Slobodan Homen, sa svom bolumentom koja im je i omogućila da Državi i gradjanima načine zlo koje su načinili. Samo, nisam video Borisa Tadića!

Sada mi, obični gradjani treba da verujemo ovim istim, starim a „novim“, da će neki Selaković Nikola, novi Ministar pravde i šire, da reši najveći, gorući problem ove zemlje-pravosudje!

Doduše, kažu oni koji su pisali biografiju , da je bio zapažen student, da je u više navrata pobedjivaou nadmetanjima u besedništvu na Pravnom fakultetu, kao i na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici(Sirmium lux verbi- nemam pojma šta ovo znači, ali bi to trebalo da da valjda naučnu težinu, jer je napisano na latinskom, čini mi se, prim.lj.r.).

U čemu je bio i od koga zapažen, da li je TO bila preporuka da isti bude( i to još od koga), izabran za Ministra pravde?

Ja sam kao mali bio u Osečini zapažen kao lepo vaspitano dete, lešio me otac Sreten ako prodjem pored starijeg čoveka i kažem uz naklon „dobar dan“, a ne izvadim ruke iz džepova!

Posebno ako prodjem pored popa Milorada ili komandira Stanice milicije nekog Slavkovića!

Ili predsednika Opštine Radenka Pavlovića. Svi oni su bili naše komšije. I sve je proverljivo.

I dok su drugi igrali fudbal, ja sam sa mamom Radmilom morao da se sa kravatom i zalizanom kosom, šetam svake subote i nedelje kroz Osečinu i da je držim pod ruku. I to je proverljivo.

Posle jednog lešenja, opreza radi, nisam više nikada stavljao ruke u džepove.

Ja sam kao srednjoškolac bio zapažen kao glumac na „Susretima Abrašević“, u Valjevu, možda se Voja Brajović, (doduše i on je bio Ministar, ne u predstavi, u životu) ako slučajno ovo pročita i seti da smo igrali zajedno glavne uloge u predstavi koja je ubrzo bila zabranjena, zvala se „Komandant Sajler“, spremao nas profesor kojem smo zvali Bane Mečka, zna za to i reditelj Mile Gajić. Sve je proverljivo!

I pored svega zbog čega sam bio zapažen, niko me i nikada nije predložio bar za Ministra kulture!

Ne piše doduše, da li je novi Ministar nastupao sa guslama ili ne, u narodnoj nošnji ili ne, koliko je godina studirao, koji je prosek imao, ali ako to nije bitno za sudije, što bi bilo značajno za Ministra?!

Ako je suditi po početku, besedništvo jeste i biće na snazi. A ja nešto predosećam da će tu ipak Cvijan Vladimir i Prof. Oliver Antić biti glavni, uz pripomoć onih eminencija iz afere „INDEX“, kojima se još sudi, dok ne zastari. Jer kako je počela nova vlast, treba truda da se izvade svi kriminalci iz zatvora, jer ministara nikad dosta. A, sve nam se, srećom, svelo na besede. Uz verovatnu pomoć čoveka „iz senke“, prof. dr.Mirka Vasiljevića, Dekanaistog tog Pravnog fakulteta. A, nema izveštaja nadležnih Agencija i Saveta koje su zadužene za „borbu“ protiv organizovanog kriminala, u kojima se ne pominje njegovo ime, ali o njemukasnije! O

Dekanu Dr.Mirku Vasiljeviću i supruzi mu Ljiljani, advokatu! On je osnovao Fond, ali to nema veze sa Fondom B92 ili Fondom Dragoljuba Mićunovića, ili BBC Humanitarnim fondom Miroljuba Labusa, ili sa „Sigurnom kućom“ ...Sve su to institucije za spas srpskog naroda i treba ih uvažavati i poštovati, a ako je moguće, uplaćivati im što veće sume nova, jer ih i tako niko ne kontroliše. Mislim na zakonitost poslovanja! A Srbija prebogata!

Raduje me samo činjenica, ili preciznije, čini me manje tužnim i poniženim, što je Vučić Aleksandar preuzeo sve poluge vlasti koje jeste, tako da će isključivo zbog njega, ili preciznije najviše njegovom zaslugom, ova ekipa šibicara, od Vlade do Visokog saveta sudstva, bitisati veoma kratko. Ne zbog opozicije, već zbog Vučića- koji se više ne radja, on ne može ni da se klonira, on je unikatan, on je prevazišao i sebe samog, njega treba i na mesto Kokanovića u Atelje, ali i na mesto Ljubiše Ristića u KPGT-rodjen je, čak je „jači“ i od Čedomira Jovanovića- za (K)azalište, (P)ozorište, (G)ledališče i (T)eatar- a bilo bi jednostavnije da sam napisao, može i- dobar je, idealan i za CIRKUS! Onaj klasični! Sa životinjama, trapezom, klovnovima...

Mada me je večeras dirnuo, pobudio u meni nežna, ljubavna, sentimentalna osećanja iz mladosti, dok sam gledao i slušao njega i Mladjana Dinkića na RTS-u, njihove poglede, njihovu kompatibilnost u svemu što je i rečeno i nije, njihove emocije, njihovo poklapanje njihovih misli, njihove jedinstvene poglede na sve probleme, kao da su jednojajčani blizanci!

A u meni samo kulja i jače od mene, a intimno:“Samo me vi nemojte spašavati i braniti od životnih nedaća“! Nije mi do spašenja! Možda je sa vama bolje onako! Bez spasa! Brže je!

Taman kad sam završio, sa pisanjem, zove me školski drug iz Osečine i pita da li znam da je Nemanja Stefanović zet Gocin, Mikine ćerke, da mu je (Nemanji) kum Vučić Aleksandar, da je Nemanja studirao medicinu tri godine, ali kako nije išlo, upisao prava na „MEGATRENDU“ u Valjevu, uspešno naravno završio, magistrirao i sada je Predsednik Skupštine Srbije.

Mika je drug mojih roditelja, dobar čovek, Goca je njegova ćerka, moja drugarica iz mladosti...i sve je to lepo , sve bi to ustvari bilo lepo, da Nemanja nije Predednik Parlamenta Srbije i još i više, značajnije-kum je Vučić Aleksandra!!!

A, pre sedam dana, opet na RTS-u, taj isti Nemanja Stefanović kaže novinarki, da on jeste mlad ali da ima iskustvo, da je završio prava na „MEGATRENDU“, pa magistrirao...Ona ga pita, voditeljka, da li je to dovoljno da rukovodi Parlamentom, na šta on samouvereno kaže da jeste, radio je, kaže, godinu dana u gradskoj Skupštini, pa godinu dana i u privredi( prepričavam ja vama), pominje „JABUKU“ i firmu „INTERSPEED“...A ja slučajno znam da je „JABUKA“ u stečaju, da je „INTERSPEED“ u stečaju, da je „INTERSPEED“ dobio nacionalnu frekvenciju koju koristi za „Radio Fokus“ koji je likvidiran i koji je služio i služi za besramno zavaravanje naroda...da ostane dužan lične dohotke desetinama zaposlenih...Dakle, prema uspešnosti Nemanje Stefanovića, samo do sada mereno, Srbiji je zagarantovana LIKVIDACIJA! U stečaju u kojem već jesmo, LIKVIDACIJA je jedini logičan kraj ! Ako dozvolimo! Nisam zapazio da je pomenuo suprugu i list „PRAVDA“.

Mislio sam da ovaj članak naslovim sa „Vrhovni savet pravosudja-udruženje šibicara“-ono, kao: Boško pogadja a Nata skriva kuglice, onda Maca premešta kutije a Nata pogadja pa promaši, onda njih dve mešaju (kutijice i kuglice) a Boško kao pronadje kuglice...ali sam odsutao od toga, ja sam lepo vaspitan, kulturan, nešto malo i obrazovan i ostavio sam onaj naslov kako piše:“VRHOVNI SAVET SUDSTVA-sve, svašta i ništa“, pa neka svako tumači kako kome odgovara! Ja imamsvoj stav koji ne namećem nikom!

Ja imam svoj stav i neću ga menjati-što god i kako god da kažemili napišem, a ako se kome učini grubim ili uvredljivim, neće pogrešiti. Nemam više snage ni volje da nastavim da vezujem pisanje, za „MEGATREND“, jer je tamo (i to dobro plaćen) važan faktor Ministar Obradović...Onda ne bi bilo kraja pisanju.

A vi, ostala omladino, poštena, bez šansi za zapošljenje,nastavite da trljate stolice na doktoratima, osvajajte nagrade po belom svetu, živite na obećanjima o stanovima za talente...A mi roditelji, nastavimo da plaćamo privatne škole i fakultete, punimo džepove važnim Ministrima i drugim važnim javnim ličnostima Države, onim starim i ovim sada, „starim a novim“!

Ako želite sebi dobro, a ja to ne bih radio,( doduše imam i godina), dajte se u Ministre i Predsednike Parlamenta!!! Državne sekretare! Razne Dinkiće, Iliće, Dačiće, Vuline, Vučiće, Kariće, Tadiće, Mićunoviće, Markoviće-i Predraga i Dragana...Plejada!!!

Ili u zatvor zbog lopovluka, odakle će vas vaditi lideri partija koji dodju na vlast, ne zato što ih narod voli, već one druge, a na vlasti, ne može da smisli, pa postavljati za ministre-garantovano. Ili formirajte paravojne formacije, pa bežite u inostranstvo, onda će državni organi Republike Srbije i sve postupajući po Zakonu, za vama raspisati poternice CREVENE, Interpolove (ej, bre koja čast i značaj), onda se dese čuda, poternice se ukidaju, nenadano, a vi postajete Ministar bez portfelja!!!

Sada je dosta! O Sulejmanu Ugljaninu i Ivici Dačiću, naravno i ostalima u članku sa već odredjenim naslovom, jer je on najadekvatniji, najprimereniji likovima (i delima posebno) i najskorije-„APSURD ILI OMERTA“!

EPILOG:

I zapita Nenad Čanak na parastosu u Skupštini Srbije Ivicu Dačića, kako misli da vodi borbu protiv kriminala, kada sedi pored njega u Vladi Mladjan Dinkić i narod slušaše šta će biti odgovor i odgovora ne bi! Nije ni Dačić svemoguć, da da nešto što ne postoji- odgovor, a logičan, a pored njega sedi Dinkić, veoma upućen u aferu „KOFER“, naprimer. I ostadoše i Nenad Čanak i narod mu, bez traženog odgovora!

I reče Aleksandar Vučić, gostujući sa Mladjanom Dinkićem na RTS-u voditeljki, da će uskoro biti javnosti rećeno (od njega lično, a svi sve znamo), sve o „AGROBANCI“...A to je Banka u kojoj sada sedi Milorad Džambić, direktor Agencije za osiguranje depozita, banaka i ostalih gluposti, (065/55-85-007), do devet sati pre podne, uspe da se nalije do 5 promila rakije, vinjaka, loze-ne pravi pitanje, da se otrezni, ispovraća, pojede masan burek i-nastavi sa drugom flašom, očekijući narednu platu čiji iznos ne smem da navedem!

Počeo bih da lelujam u depresiji!

A zdravlje mi je neophodno za sledeća pisanja i -delovanja!

Prilozi:

 

Ristić LjubodragBeograd 27.07.2012.g

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži