Sudije otmičari?

Sudija Ustavnog suda Tomislav Stojković kidnapovao i u Beogradu držao pritvorenog advokata Tekija Bokšija iz Đakovice, za čije je oslobađanje od njegove rodbine uzeo 100 000 EUR. Da li je u pozadini svega ovoga vrh srpskog pravosuđa i MUP-a Srbije!? Da li je Snežana Malović sa Natom Mesarović učestvovala u prikrivanju ovog krivičnog dela? , kako tvrde E-novine, čiji članak u celosti prenosim. -  link

Republika Srbija
USTAVNI SUD
Predsedniku Dr Dragiši Slijepčeviću-lično!

 

Gospodine Predsedniče

Dostavljam Vam u prilogu ovog dopisa, članak  objavljen u e-novinama i molim da me povratno, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja obavestite, upoznate, informišete:

  1. Da li ste upoznati, kada, na koji način  i od koga sa ovim dogadjajem;
  2. Da li ste, šta i na osnovu čega preduzeli u smislu provere iznetih informacija;
  3. Da li ste sa ovim sudijom Ustavnog suda obavili Vi ili neko u Vaše ime, razgovor na iznete okolnosti;
  4. Da li je ovaj sudija bilo kojem organu dao bilo kakvu izjavu (usmenu ili pismenu) u vezi navedenih okolnosti;
  5. Ako za sve ovo niste znali, da li ćete sada i šta preduzeti, radi utvrdjivanja istinitosti navedenih činjenica.

Molim Vas najljubaznije, da Vaš odgovor, koji će odmah biti stavljen na moj sajt www.uimenaroda.rs bude što precizniji, poželjno je i sa postojećom dokumentacijom (koja ima status informacija od javnog značaja), ne zbog Vas ili mene, već zbog časnih posetilaca sajtu.
Molim, sa pozivom na isti Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, da mi uz odgovor dostavite kompletnu dokumentaciju o izboru gospodina advokata, TOMISLAVA STOJKOVIĆA, za sudiju Ustavnog suda Srbije, tokom nedavno završene reforme srpskog pravosudja.

Podnosilac zahteva:
Ristić Ljubodrag

__________________________
Beograd,Vidikovački venac 14/8

065/23-40-381; 063/888-57-42  www.uimenaroda.rs e-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.                   24.7.2012

Dostavljeno:
-Ministru unutrašnjih poslova;
-Ministru pravde;
-Republičkom javnom tužiocu;
-Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal;
-Predsedniku Vlade;
-Predsednici Vrhovnog kasacionog suda;
-Visokom savetu sudstva.


Prilog:

Otmičar u Ustavnom sudu Srbije?
23.07.2012 - 15:25Piše: Bojan Tončić

Advokat iz Đakovice Teki Bokši otet i držan u privatnom zatvoru dve nedelje, dok njegova porodica nije sakupila sto hiljada maraka za otkup života. Novac na graničnom prelazu Merdare preuzeo Tomislav Stojković, tada advokat, danas sudija USS, preuzimanje zabeležile kamere Unmik policije. Nata Mesarović i Snežana Malović zamolile da se o tome ne piše i obećale da će institucije raditi svoj posao. Istragu vodi tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević koji je dobio audio zapis Stojkovićevih “pregovora” sa ženom otetog Bokšija, o isplati novca. Stojković o učešću u otmici govori kao o humanom činuPravni ekspert za otmice i humane iznude: Tomislav Stojković, sudac
Photo: www.ustavni.sud.rs

 

Sudija Ustavnog suda Srbije Tomislav Stojković direktno je umešan u krivična dela otmice i iznude, zbog čega je Fond za humanitarno pravo u februaru prošle godine pokrenuo inicijativu za njegovo razrešenje i utvrđivanje krivične odgovornosti. Reč je o otmici advokata Fonda Tekija Bokšija iz Đakovice, izvršenoj 3. decembra 1999. na putu Sremska Mitrovica – Beograd, kod Dobanovaca. Otmičari su se legitimisali pokazujući policijske isprave i značke, Bokšija su nasilno odvojili od kolega, ugurali u policijsko vozilo i, vezanog lisicama, sproveli do Beograda. U garsonjeri na Novom Beogradu držali su ga 13 dana, dok njegova porodica nije sakupila sto hiljada maraka za otkup. U otmici i iznudi učestvovalo je više lica koja Fond tereti za krivična dela otmice i iznude, čiji je opis do detalja naveden u izjavi Tekija Bokšija.

Tokom boravka u privatnom zatvoru otmičari su maltretirali Bokšija i pretili mu, bio je ponižavan i izgladnjivan. Njegovo zatočeništvo počelo je pretnjom glavnog otmičara. ”Znamo da braniš teroriste, da si separatista, da si blizak OVK, da si iz tih struktura, da si autoritativan i uticajan na Kosovu. Ubijate tamo na Kosovu žene i decu. Vi branite takve. Vi ste takvi! No, nas sada interesuje jedan drugi aspekt, tvoja glava vredi 500. 000 maraka, ako taj iznos ne stigne sutra do 17 časova iz Đakovice – ode glava!”, naveo je Bokši u izjavi beogradskom SUP-u.


Čekajući pravdu: Teki Bokši
Photo: LA


Tomislav Stojković, tada advokat, primio je u Merdaru na ruke sto hiljada maraka za otkup života Tekija Bokšija od Bokšijeve žene, a primopredaju su zabeležile kamere UNMIK policije i KFOR-a kojima je porodica ranije prijavila otmicu. Nakon oslobađanja Bokšija, Stojković je došao u prostorije Fonda za humanitarno pravo da bi ga prevezao do Kosova, ali je Bokši to odbio. U Bokšijevoj izjavi, upućenoj uz inicijativu FHP, on ističe da mu je Stojković nudio da upućuje njemu (Stojkoviću) Albance iz Đakovice koje zastupa, bilo ih je oko 150, i da će od svakog slučaja imati po hiljadu maraka. Stojković je, takođe, tvrdio da čini humano delo i da je novac samo prosledio otmičarima, kako bi Bokši ostao u životu.

Fond je svoju inicijativu uputio predsedniku Republike Borisu Tadiću, predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić – Dejanović, poslanicima, ministarki pravde Snežani Malović, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i Opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda.
“Predsednica Visokog kasacionog suda Nata Mesarović javljala se FHP-u nakon što je dobila našu inicijativu. Bila je veoma začuđena. Zamolila je da ne objavljujemo postojanje inicijative i obećala da će institucije da reaguju. Povodom ovog slučaja imala sam sastanak i sa ministarkom pravde Snezanom Malović. I ona je molila da ne objavljujemo našu inicijativu, rekavši da bi bilo strašno da se piše da je sudija Ustavnog suda učestvovao u organizovanju otmice i otkupa, obećavala da će Ministarstvo hitno da reaguje i da će Tomislav Stojkovic vrlo brzo biti udaljen iz Suda. Oba susreta bila su neposredno nakon podnošenja inicijative, u februaru ili martu prošle godine”, kaže za e-novine Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda ua humanitarno pravo.
Porodica Tekija Bokšija podnela je protiv Tomislava Stojkovića i pet otmičara krivičnu prijavu UNMIK policiji, a Teki Bokši je odmah nakon oslobađanja iz privatnog zatvora, garsonjere u Ulici Gandijevoj broj 158, 17. decembra 1999, u Gradskom SUP u Beogradu u Ulici 29. novembra, takođe podneo prijavu inspektorima Goranu Stuparu i Jadranku Petriću. Bokšijeva porodica poseduje audio snimke razgovora u kojima Stojković traži od Bokšijeve supruge Hamijete Bokši i cele porodice novac za otkup.
“U ovakvoj situaciji, Fond za humanitarno pravo je bespomocan. Ako Ministarstvo pravde, Ustavni i Kasacioni sud štite sudiju profila Tome Stojkovića - onda nevladina organizacija ne može ništa da učini. Šta je sa institucijama koje dobiju podatke o tome ko je sudija Ustavnog suda, ćute i štite ga?!”, kaže za e-novine Nataša Kandić.

Teki Bokši kaže za e-novine da je u aprilu ove godine razgovarao sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem koji mu je rekda je “slučaj shvatio krajnje ozbiljno”.

Čuvarka otmičara u svakom periodu: Snežana Malović, neosuđivana
Photo: Stock


“Predao sam mu CD na kojem je snimak razgovora Tomislava Stojkovića sa mojom ženom, o otkupu i prikupljanju novca. Tražio mi je da pokušam da u MUP Kosova dobijem predmet UNMIK policije, ali je to bilo problematično, jer se ne zna gde je ta arhiva. Radisavljević mi je rekao i da je predmet dodeljen jednom od tužioca za organizovani kriminal, te da se istraga nastavlja.”, ističe Teki Bokši.

On smatra da je nezamislivo to što policija, odmah nakon prijavljivanja 1999, nije pokrenula krivični postupak ni protiv NN lica, iako je za to imala mogućnosti.“Ako nisu imali direktne dokaze, mogli su da saslušaju svedoke, mene kao oštećenog, Natašu Kandić, vlasnika stana koji ga je iznajmio otmičarima. To što postupak nije pokrenut i što nije bilo pomaka u istrazi dokaz je da je otmicu organizovala država, odnosno MUP. Protiv Tomislava Stojkovića ima mnogo dokaza, on ne osporava da je uzeo od moje supruge 100.000 DEM. Ako je tako, onda je on član zloćinačke organizacije. Njegovo objašnjenje da je on stavio novac u neki poštanski fah je naivna priča. Sve je trajalo punih 13 dana, on je bio upućen da je takva radnja zlocin”, kaže Teki Bokši.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži