Šta Srbija da radi sa ovakvim Ustavnim sudom?

Pokušavam  već više od godinu dana, da skrenem pažnju nadležnim državnim organima u Srbiji, na nedopustiv stepen kriminalizacije Srbije, posebno, uz časne izuzetke, u oblasti pravosudja.

Iznosim stav da bez  procesuiranja nekoliko desetina tužilaca, advokata, političara, policajaca i sudija, nema ništa od ovog što se pokušava, nasilno, prikazati kao već završen posao-dobijena borba protiv korupcije!Koja nije ni počela!

Iznosim stalno dokaze o tome da u Srbiji sistemski ništa ne funkcioniše, da niko ne vodi borbu protiv organizovanog kriminala, da se ovako neće izadji iz lavirinta-ništa!

Pominjao sam u više navrata i ovaj Ustavni sud Srbije, pa njegove sudije Slijepčevića, pa Stojkovića, pa Nenadićku, pa Markovića i opet, standardno-ništa!

Za to vreme, oni su meni sudili kako jesu !

Danas su glasila objavila informaciju o kriminalnom delovanju sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava Stojkovića, već pominjanog na ovom sajtu , preneto iz drugih izvora (pogledajte članak - Sudije otmičari)!

Objavljeno prenosim u celini, bez komentara o njegovom delovanju.

Do objavljivanja sledećeg teksta! O tome koga sam, kada i kako o svemu obaveštavao, a šta su mi odgovarali ili ćutali! I o njemu i o njegovoj supruzi!

Onoj iz Vrhovnog kasacionog suda! 

Ima li sudije za sudije?

Sudija Ustavnog suda Srbije Tomislav Stojković optužen je za prevaru i otmicu; odlazak Nate Mesarović sa funkcija mogao bi da znači i njegov krivični progon, koji će, u svakom slučaju, biti jedinstven, budući da se ne može baš svaka država podičiti kako u svom najvišem sudu ima sudiju optuženog za ova krivična dela. Bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministarki pravde Snežani Malović i poslanicima Skupštine Srbije ozbiljne optužbe nisu bile povod za reagovanje. Stojkovićeve kolege sudije očito su imale slične ili identične poglede na pravdu i pravičnost.

Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare. Po zahtevu Tuzilaštva, saslušanje Stojkovića kod istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu zakazano je za 27. mart, saopštila je portparolka Suda Ivana Ramić. Sudiju Stojkovića, izabranog u Ustavni sud 2010, na predlog Visokog saveta sudstva, utemeljeno je za učešće u otmici advokata Albanca Tekija Bokšija koji je zastupao svoje sunarodnike, uglavnom optužene za terorizam i pripadnost OVK, optužio Fond za humanitarno pravo.

Iza Stojkovićevog izbora i zaštite od krivičnog gonjenja, osnovano se pretpostavlja, stoji Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva. Prema nezvaničnim informacijama, Stojković je suprug njene šefice kabineta u VSS. Fond je svoju inicijativu uputio predsedniku Republike Borisu Tadiću, predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić - Dejanović, poslanicima, ministarki pravde Snežani Malović, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i Opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda.

Stojkovića Tužilaštvo, kako je saopšteno u ponedeljak, sumnjiči za to da je pozajmio od prijatelja, sada pokojnog Dragomira A. 55.000 evra, dajući mu kao zalog falsifikovanu Modiljanijevu sliku. Dragomir A. je preminuo, a Stojković nije vratio novac njegovoj porodici.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage, Stojković je pokojnom Dragomiru rekao da mu je novac neophodan za lečenje i da će pozajmicu vratiti najkasnije za dva meseca. Stojković je prevario prijatelja, tvrdeći da zalaže Modiljanijevu slika koja vredi 400.000 evra. Tužilaštvo veruje da je sudija u tom trenutku znao da je slika bezvredni falsifikat, a kao oštećena, u ovom postupku najverovatnije će biti saslušana Dragomirova supruga. Za krivično delo prevare u ovom obliku zaprećena je kazna do deset godina zatvora.

Inicijativa Fonda ostala je bez odgovora, i pored obećanja Nate Mesarović i ministarke pravde Snežane Malović, iako je reč o teškom krivičnom delu na čijem rasvetljavanju je policija radila, bez rezultata koje je bila spremna da saopšti. Advokat Fonda Teki Bokši iz Đakovice otet je 3. decembra 1999. na putu Sremska Mitrovica - Beograd, kod Dobanovaca. Otmičari su se legitimisali pokazujući policijske isprave i značke, Bokšija su nasilno odvojili od kolega, ugurali u policijsko vozilo i, vezanog lisicama, sproveli do Beograda. U garsonjeri na Novom Beogradu držali su ga 13 dana, dok njegova porodica nije sakupila sto hiljada maraka za otkup. U otmici i iznudi učestvovalo je više lica koja Fond tereti za krivična dela otmice i iznude, čiji je opis do detalja naveden u izjavi Tekija Bokšija.

Kao što su e - novine pisale, tokom boravka u privatnom zatvoru otmičari su maltretirali Bokšija i pretili mu, bio je ponižavan i izgladnjivan. Njegovo zatočeništvo počelo je pretnjom glavnog otmičara. ”Znamo da braniš teroriste, da si separatista, da si blizak OVK, da si iz tih struktura, da si autoritativan i uticajan na Kosovu. Ubijate tamo na Kosovu žene i decu. Vi branite takve. Vi ste takvi! No, nas sada interesuje jedan drugi aspekt, tvoja glava vredi 500. 000 maraka, ako taj iznos ne stigne sutra do 17 časova iz Đakovice - ode glava!”, naveo je Bokši u izjavi beogradskom SUP-u.

Tomislav Stojković, tada advokat, primio je u Merdaru na ruke sto hiljada maraka za otkup života Tekija Bokšija od Bokšijeve žene, a primopredaju su zabeležile kamere UNMIK policije i KFOR-a kojima je porodica ranije prijavila otmicu. Nakon oslobađanja Bokšija, Stojković je došao u prostorije Fonda za humanitarno pravo da bi ga prevezao do Kosova, ali je Bokši to odbio. U Bokšijevoj izjavi, upućenoj uz inicijativu FHP, on ističe da mu je Stojković nudio da upućuje njemu (Stojkoviću) Albance iz Đakovice koje zastupa, bilo ih je oko 150, i da će od svakog slučaja imati po hiljadu maraka. Stojković je, takođe, tvrdio da čini humano delo i da je novac samo prosledio otmičarima, kako bi Bokši ostao u životu.

“Predsednica Visokog kasacionog suda Nata Mesarović javljala se FHP-u nakon što je dobila našu inicijativu. Bila je veoma začuđena. Zamolila je da ne objavljujemo postojanje inicijative i obećala da će institucije da reaguju. Povodom ovog slučaja imala sam sastanak i sa ministarkom pravde Snezanom Malović. I ona je molila da ne objavljujemo našu inicijativu, rekavši da bi bilo strašno da se piše da je sudija Ustavnog suda učestvovao u organizovanju otmice i otkupa, obećavala da će Ministarstvo hitno da reaguje i da će Tomislav Stojkovic vrlo brzo biti udaljen iz Suda. Oba susreta bila su neposredno nakon podnošenja inicijative, u februaru ili martu prošle godine”, rekla je u julu prošle godine za e-novine Nataša Kandić, tada izvršna direktorka Fonda ua humanitarno pravo.

Porodica Tekija Bokšija podnela je protiv Tomislava Stojkovića i pet otmičara krivičnu prijavu UNMIK policiji, a Teki Bokši je odmah nakon oslobađanja iz privatnog zatvora, garsonjere u Ulici Gandijevoj broj 158, 17. decembra 1999, u Gradskom SUP u Beogradu u Ulici 29. novembra, takođe podneo prijavu inspektorima Goranu Stuparu i Jadranku Petriću. Bokšijeva porodica poseduje audio snimke razgovora u kojima Stojković traži od Bokšijeve supruge Hamijete Bokši i cele porodice novac za otkup.

Sudija Ustavnog suda Srbije Tomislav Stojković optužen je za prevaru i otmicu; odlazak Nate Mesarović sa funkcija mogao bi da znači i njegov krivični progon, koji će, u svakom slučaju, biti jedinstven, budući da se ne može baš svaka država podičiti kako u svom najvišem sudu ima sudiju optuženog za ova krivična dela. Bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministarki pravde Snežani Malović i poslanicima Skupštine Srbije ozbiljne optužbe nisu bile povod za reagovanje. Stojkovićeve kolege sudije očito su imale slične ili identične poglede na pravdu i pravičnost.

Ima li sudije za sudije?

Sudija Ustavnog suda osumnjičen za prevaru

Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare.

Po zahtevu tuzilaštva, saslušanje Stojkovića kod istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu zakazano je za 27. mart, rekla je danas Tanjugu portparol suda Ivana Ramić.

Sudija najvišeg suda u državi sumnjiči se da je pozajmio od prijatelja Dragomira A. 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku. Dragomir A. je preminuo, a pare nikad nisu vraćene njegovoj udovici. Posle saslušanja istražni sudija će odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Stojkovića, koji je u Ustavni sud izabran 2010. godine na predlog Visokog saveta sudstva.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage, Stojković je pokojnom Dragomiru rekao da mu je novac neophodan za lečenje i da će mu vratiti najkasnije za dva meseca. Kao garanciju da će vratiti novac, Stojković je Dragomiru A. s kojim je bio prijatelj, dao umetničku sliku, tvrdeći da je to Modiljanijeva slika čija je vrednost 400.000 evra. Tužilaštvo sumnja da je sudija u tom trenutku znao da je slika bezvredni falsifikat.

Kao oštećena, u ovom postupku najverovatnije će biti saslušana Dragomirova supruga. Za krivično delo prevare u ovom obliku zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Inače, Fond za humanitarno pravo 11. februara 2011. pokrenuo je inicijativu za razrešenje sudije Ustavnog suda Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je 1999. godine na Kosovu bio umešan u otmicu advokata albanskog porekla. Njegovo zaduženje, prema tvrdnjama Fonda, bilo je da otkup od porodice otetog advokata odnese otmičarima. FHP podneo je svoju inicijativu tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministarki pravde Snežani Malović, ministru policije Ivici Dačiću i opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Na sajtu Ustavnog suda objavljena je biografija sudije Stojkovića. On je rođen u Prištini 1957., živi u Beogradu i ima 30 godina radnog iskustva u pravosuđu. U rodnom gradu je završio gimnaziju, kao i Pravni fakultet.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini od 1984. do 1992. radio je najpre kao asistent, a zatim kao predavač na katedri za međunarodno pravo, na nastavnom predmetu međunarodno javno pravo.

Za vreme naučno-nastavnog rada na Univerzitetu, uz pomoć stipendije holandske vlade završtio je tečaj međunarodnog javnog prava pri Akademiji međunarodnog javnog prava u Hagu 1991.godine. Studijski je boravio i u Evropskom birou UN u Ženevi. U vreme rada na Pravnom fakultetu od 1990. do 1993. godine imenovan je za zamenika generalnog direktora za pravne i opšte poslove EPS - Elektrodistribucija Kosova i Metohije.

U Advokatsku komoru Kosova i Metohije u Prištini pristupio je 1993., gde je radio do juna 1999., da bi posle okončanja ratnog sukoba na KiM advokatsku kancelariju izmestio u Beograd.

Bio je branilac u više od 400 krivičnih predmeta od čega se više od 100 tiče materije terorizma i ugrožavanja teritorijalnog integriteta SRJ i Državne zajednice SCG. Nakon izmeštanja i preseljenja kancelarije u Beograd, zastupao je optužene pred nadležnim sudovima UNMIK-a i privremene vlade Kosova u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, fizička i pravna lica radi zaštite njihovih imovinskih, ljudskih i građanskih prava.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži