Ministre, sram Vas bilo, dajte ostavku!

Kada je gospodin Bratislav Petković izabran za Ministra kulture Srbije, nisam bio iznenađen. Vratio sam se u 2000. godinu, pa se setio Kojadinovića, pa Brajevića, pa Markovića, pa Bradića, ne znam da li je bilo još neko značajno ime, na istoj funkciji, a preživeli smo. Preživećemo i sa njim, pomislio sam. Saznao sam čime se bavi, čuo i da je pisac, ali i da ima neki Muzej automobila, pored duga za neplaćeni porez u iznosu od oko 8 miliona dinara. Onda se jedno jutro pojavi na RTS, počeo nešto da objašnjava, delovao mi je kao osoba koja se teško snalazi u javnim nastupima, priča nešto nepovezano, nije ostavio neki utisak. Objasnio sam to pretpostavkom da smo se ili on ili ja rano probudili, te da se nismo još rasanili. Svu krivicu sam svalio na sebe.

 

Onda pročitam u novinama, ako je tačno citiran, da će dug da plati, tako što će uzeti kredit kod neke poslovne Banke.

Tada "AGROBANKA" ni stara ni "NOVA" nisu bile aktuelne, ali sam znao da, gotovo, sve Banke kod nas posluju na istom principu - "plati, pa mlati"! Znači, imaj političku vezu, sa parama i možeš sve, još ako si Ministar, moći nema kraja. Možeš da dobiješ koliko hoćeš kredita, bez obzira što si u blokadi, bez obzira na bilo šta, što je za obične besmrtnike nepremostiva prepreka.

Pričam jednom prijatelju o tome, kažem kako je moguće da neko nema obraza, poštenja, časti i samopoštovanja, te da bude Ministar u Državi kojoj ne plaća ni poreze.

A nas obične građane, dr Dugalić Veroljub i Kreditni biro Udruženja banaka Srbije, dovode do (samo)uništenja. On mi kaže, prijatelj, nemoj slučajno da to staviš na sajt, to je dobar čovek, ja sam prijatelj sa njim, ima dobre kolače, stara kola-Muzej. Kažem ja prijatelju, kolači me ne interesuju, imam povišeni šećer, pijem i lekove a za one tračice za merenje nivoa šećera u krvi nemam, skupe su, a što se tiče starih kola, tu sam dobar, na nivou Ministra, vozim MERCEDES 200-D, iz 1981. godine, obožavam ga!

Taj auto zovu "ciganski auto", jer se prema neproverenim pričama, Cigani ne žene dok ne kupe takav auto. A prijatelju dalje kažem, baš me briga što je Bratislav Petković dobar čovek, nek bude i loš samo neka pošteno radi svoj posao. A nije počeo da radi pošteno. Počne tu rasprava između prijatelja i mene, žestoka i ja pokušam da mu objasnim na ovakav način, a pozivajući se na  knjige profesora Kapora, iz kojih smo učili psihologiju na Vojnoj akademiji.

 

HETERONOMNI moral je onaj moral koji podrazumeva da se ne sme krasti, jer može neko da te vidi, ali, ako si siguran da nećeš biti viđen, onda... Ko sme i da gleda Ministra, naglasim ja prijatelju.

AUTONOMNI moral je onaj koji podrazumeva da se ne sme krasti jer to nije lepo, nije moralno, bez obzira da li će se za to saznati, pa makar neko bio i Ministar. Onaj što krade ili namerava da krade. Onaj koji te tera da platiš porez i ostale obaveze prema Državi, bez obzira da li si u njoj Ministar ili običan smrtnik.

Onda opet slučajno pročitam redak, jedva vidljiv u novinama, da je Ministar za Specijalnu savetnicu, u svom Ministarstvu, postavio neku stilistkinju, koja kreira odeću za suprugu Predsednika Srbije Tomislava Nikolića!? Zaključim da je u pitanju neka šnajderka, ako je to tačno, ali ne mogu da verujem da ona može biti Specijalni savetnik nekom našem Luju. Nije Srbija toliko bogata da može da plaća i takve delatnosti.

 

Obratim se direktno Ministarstvu, zatražim odgovor i dobijem ga, da budem pošten. Ne sve što sam tražio, ali dobijem. Za neplaćeni porez sam, bezobrazno od Ministra, upućen na Upravu prihoda. To je ona institucija u kojoj se na dužnosti VD Direktora Poreske uprave, nalazi strani državljanin, iz Slovenije, izvesni Simič Ivan, vlasnik privatnog preduzeća u Sloveniji, prema kome nadležni državni organi Slovenije vode  neke istražne radnje, zbog neplaćenih poreza. Valjda je takav Dinkiću i bio potreban, pored toliko pametnih, stručnih poštenih i što je najvažnije nezaposlenih građana Srbije. Doduše, pouzdano znam, da takvi Dinkiću ne odgovaraju.

Ovlašćeno lice Ministarstva, potpisan dopis, ima i pečat, obaveštava me da shodno članu 27. Zakona o državnoj upravi, Ministar može imenovati, najviše, tri posebna savetnika. Oni, posebni savetnici, po nalogu Ministra, pripremaju predloge, sačinjavaju mišljenje i vrše druge poslove za Ministra. Ne piše koje. A, piše dalje u dopisu, naknada za rad se određuje prema merilima koje odredi Vlada.Gospođa Slavica Kezunović, posebna savetnica ministra, angažovana je u Ministarstvu kulture i informisanja, na osnovu Rešenja o imenovanju i Ugovora o obavljanju poslova posebnog savetnika Ministarstva kulture i informisanja.

Što se tiče odgovora, stoji dalje u dopisu, "na pitanje da li je Ministar kulture i informisanja gospodin Bratislav Petković izmirio poreske obaveze prema Republici Srbiji (on je Ministar u toj Državi, ta Država ga plaća, odnosno vi i ja-prim.Lj.R) ,obaveštavamo Vas da ovo Ministarstvo nije nadležno za pitanje koje ste nam prosledili, već da isto uputite Ministarstvu finansija i privrede."

To je ono Dinkićevo Ministarstvo, gde je on, piše na tviteru, postavio za svog savetnika tog Ivana Simiča. Piše i laže, ne obmanjuje nego laže, bezočno kao i uvek. Jer to isto Ministarstvo mi ne odgovara...

Pogledam Rešenje iz priloga dopisu-tačno! Izvesna Kezunović Slavica se dana 05.09.2012. godine imenuje za posebnog savetnika...

Pogledam Ugovor iz priloga dopisu-tačno! U Ugovoru je uklonjen podatak o adresi stilistkinje, pa broj tekućeg računa i Banka u kojoj ima tekući račun - sve ispravno. Ali je bezobrazno što je od javnosti sakriven podatak koliko se imenovanoj mesečno isplaćuje za predloge, mišljenja i sve ono drugo što se podrazumeva pod "druge poslove za ministra"!

To je, kako piše u Rešenju, naknada za rad prema merilima koje odredi Vlada.

A to je, poštovani, iznos od 114.000,oo dinara! Toliko je odredio, ne Ministar, nego Vlada.

Imenovana, piše dalje u Ugovoru, ima status nezaposlenog lica, ali stoji dalje u istom članu 3. istog Ugovora, "Ukoliko Ministar uputi posebnog savetnika na službeno putovanje, posebni savetnik ima pravo na pokriće troškova službenog putovanja u visini i na način propisan za zaposlene u Ministarstvu". Ja cenim da će se neki naputovati. A usput, Branka Savić, ona iz Sindikata, sada delegat u Narodnoj Skupštini, zastupa nas, građane, najavila da će uskoro u Srbiji biti otvorene još dve "SOS" prodavnice. A Veran Matić najavio da će Humanitarni Fond B92 poslati još jedan kamion za narodne kuhinje na jugu Srbije. Hvala Verane! I za mamografe i za inkubatore i za sve ono što si nesebično uradio za građane Srbije, svojim humanitarnim radom. Inače, posebna savetnica, stanuje "na pet minuta od Ministarstva" u susednoj ulici broj  33/**, telefon 011/32-48-***.

To ne piše u dokumentima koja su mi poslata, to sam ja i mnogo više saznao, jer sam u tome uporan, posebno ako se neko ponaša bezobrazno kao Ministar i ova njegova.

Ne samo prema meni, nego prema Državi, kojoj ne plaća porez! To se na Zapadu, kojem težimo, strašno kažnjava. To je tamo nezamislivo. Veoma kažnjivo! Odmah ostavka ili smena. A kod nas ko sme i koga da smeni. Sa kim posle da formira Vladu, da ima skupštinsku većinu.

A vlast mnogo slatka!

Prostom računicom, ova njegova "posebna", za 4 godine (hipotetički), može da zaradi na "onim" i "drugim poslovima za Ministra", 5.472.000,oo dinara. Stančuga. Za toliko je oštećena od strane Ministra ova Država, jer to se plaća parama naroda. Iz budžeta.

Da sam ja savetnik ili prijatelj Ministra, bez obzira na stvaralački opus, savetovao bih mu da izmisli neke lične ili zdravstvene probleme (prostata na primer i ja sam u godinama, pa razumem) i da da ostavku na mesto Ministra. A onu njegovu neka preuzme neko drugi. Zna pozorišni stvaratelj (tako piše u biografiji), za narodnu "Svak je rođen za jednom umrjeti, samo bruka ostaje dovjeka".

A poručio bih, da sam savetnik ili lični prijatelj Tomislava Nikolića, "Tomo popuštaj, narod se ućutao, više se i ne bune"! U širem smislu, rekao bih mu, dobronamerno, da obuzdava, da smenjuje, da poziva na kraće razgovore - prvo svoje okruženje!

Poslao sam novo pismo Ministru i čekam odgovor sa kojim ću vas upoznati. Poslao sam Žalbu Povereniku, evo je uz tekst, sa ostalim papirima koji protvrđuju gore napisano! Da me opet neko ne proglasi "žutom štampom", a članak ne naslovi sa "bla, bla, bla" ili "tra, la, la"! Ili, "Trla baba lan"!

I opet mi se javio problem, ne mogu da počnem pisanje o jednom Ministru, a da se ne proširim na nekog drugog - svi su isprepletani, svi čine "paukovu mrežu"! U svojim bestijalnostima, bahanalijama, bezobrazluku!

Na spisku Poreske uprave, na sajtu, tamo gde su dužnici po osnovu neplaćenog poreza, na dan pisanja ovog teksta, nisam mogao da nadjem ime BRATISLAVA PETKOVIĆA, Ministra kulture Republike Srbije. Ili nisam znao. Na traženje telefonom ove informacije, rečeno mi je da mi takvu informaciju ni na usmeno ni na pismeno traženje neće dati. Imam utisak da je licu sa kojim sam razgovarao, bilo jako neprijatno. Kao što bi meni bilo neprijatno sada, Ministru, da pominjem Ministru, sada, Sarajevo, pa list "Pravda", pa gospodu sa K::CN 3 Televizije, rođake ili rođaka Posebne savetnice. Neverovatno, ali su neki opasno uvezani.

Nastaviće se... sa dokumentima kao dokazima.

Komentari   

0 # jasmina 04-04-2017 15:02
notarka jasna vasiljevic gospodar jevremova 41 stari grad vlasnik stana mirko vasiljevic
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat