Kako se obrukao Skotland Jard

Aleksandar Litvinenko radio za MI6
Vladimir Litvinenko je promenio svoje mišljenje o uzrocima smrti njegovog sina nakon što mu je snaja Marina Litvinenko otkrila da je njen suprug Aleksandar radio za MI6. "Da sam to tada znao, da moj sin radi za MI6, ne bih nagađao o uzrocima njegove smrti."

 Priznanje Valtera Litvinenka, oca žrtve famoznog trovanja Polonijumom - Litvinenko radio za MI6

Aleksandar Litvinenko je radio za britansku obaveštajnu službu MI6, izjavio je Valter Litvinenko, otac preminulog Aleksandra - javno se izvinivši premijeru Rusije Vladimiru Putinu za optužbe koje je ranije izrekao - naime, da iza trovanja njegovog sina stoji Moskva.

Vladimir Litvinenko je promenio svoj stav nakon što mu je snaja Marina Litvinenko otkrila da je njen suprug Aleksandar radio za MI6.

"Da sam to tada znao, da moj sin radi za MI6, ne bih nagađao o uzrocima njegove smrti. Ne bih se time ni bavio. Premda nisam 100 odsto siguran da je rado za njih", izjavio je Vladimir u intervjuu za rusku RT.

On je dodao da ako je to tačno i da je Aleksandar, koji je pripadao ruskoj specijalnoj službi FSB, prešao na stranu britanske agenture, Rusi bi imali prava da ga ubiju kao izdajnika.

"Mogla ga je ubiti i ruska tajna služba. Oni imaju prava da to učine jer izdajice moraju biti ubijene" izjavio je on i dodao: "Ranije sam bio ubeđen da moj sin nije bio izdajnik, ali sada više nisam u to siguran, pa ne želim ništa da nagađam". On je nazvao svog sina žrtvom velike špijunske igre. Ali on sumnja da je Andrej Lugovoj, koga je britanska policija označila za glavog osumnjičenog, umešao prste u njegovu smrt ili da je delovao kao državni agent."FSB ne bi slala nekakvu budalu da prospe na sebe polonijum, da ostavi tragove svuda oko mog sina.

Izgleda da je neko ostavio na Lugovoju namerno tragove polonijuma. Polonijumski tragovi su pronađeni na stadionu, na putu i čak u avionu. Nelogično je zaključiti da bi Lugovoj bio takav idiot".

Valter Litvinenko je napisao brojne članke i dao nekoliko intervjua u kojima je optužio Kremlj za mnoge zločine, uključujući i zločin ubistva njegovog sina.
"Bio sam isključivo ponesen svojim besom zbog smrti sina u to vreme. Bio sam siguran da je specijalna služba Rusije sve to učinila", objasnio je Valter.
On je rekao da mu je žao što je učestvovao u toj opštoj kampanji protiv Rusije, koju je nazvao podlom, i posebno u kampanji protiv premijera Putina.
"Izlečio sam se od te bolesti. To je bila bolest. Ja sam doktor psihijatrije i znam da je to bila bolest, ta slepa mržnja", objasnio je on.

Smrt Aleksandra Litvinenka prerasla je u veliki skandal, zbog kojeg su odnosi Rusije i Britanije bili zategnuti nekoliko godina. Rusija je odbila da izruči Lugovoja da bi mu se sudilo u Londonu, a Britanija je odbila da prihvati da mu se sudi na ruskom tlu. Neke zapadne medijske kuće optužile su Moskvu za atentat na Litvinenka zbog njegovih napisa protiv Putina. Britansko sudstvo je do sada potvrdilo da je uzrok smrti Litvinenna bilo trovanje polonijumom, ali nije ni približno uspelo da razotkrije kako se to dogodilo ili ko je, ako je iko, za to kriv. Posle smrti njegovog sina, Valter Litvinenko je prešao da živi u Italiju sa svojom suprugom i decom. Ovaj 73-godišnji udovac bez ikakvih prihoda i ušteđevina, živi u siromaštvu u zemlji njemu potpuno stranoj, kako sam priznaje, pa je očajno nostalgičan za svojim domom u Rusiji. On kaže da je uvek smatrao da bi oni reskirali svoje živote ako bi se vratili u Rusiju. Sada se nada da nije tako.

Andrej Lugovoj, biznismen, optužen je od strane Skotland jarda za ubistvo ruskog prebega, komentarisao je za RT promenu mišljenja Litvinekovog oca.

"Komentari Litvinenkovog oca otkrivaju ono što sam govorio više od 5 godina - da britanske optužbe ne bi mogle da budu dokazane na sudu".

Lugovoj potvrđuje svoje pretpostavke da je britanska tajna služba posegla za ubistvom u pokušaju da "diskredituje Rusiju". Dalje on kaže da je izjava Litvinenkovog oca nanela veliki udarac obaveštajnoj službi Britanije, pokazavši kako "kako se sama obrukala". On dovodi u pitanje mogućnost da se dođe do poštene nagodbe o toj stvari, sumnjajući u "pristrasnost britanskih sudova". Saradnik Gardijana Nil Klark rekao je za RT da je rusofobija proširila priču o Litvinenku na Zapadu.

"Čini se da britanski mediji - mislim na ozbiljnu štampu - ne žele da publikuju izveštaje koji se ne uklapaju u ambijent" objasnio je Klark.

"A vladajuće mišljenje u 2006. je bilo da je "zli tiranin Putin naredio FSB do ode u London i ubije Litvinenka", bez ikakvih dokaza".

Po Klarku je tim povodom nastala prava rusofobija u zapadnim medijima. 

Sledi: Rusko - srpska posla Dušana Bajatovića

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži