Barajevo voli Sarajevo - vojnik Vučina Marinko!

"Izadji narode, da vidiš kako narodna vojska bije narodnu miliciju"

Naslov teksta je prenosnog smisla jer ja nemam  ovlašćenje od bilo koga da u ime Barajeva izražavam osećanja gradjana  ove prigradske Opštine, prema ovom gradu ili nekom drugom.Ja samo želim da skrenem pažnju čitalaca sajta, na tekst koji sledi i očekujem da tako i budem shvaćen.

A životi nas u Barajevu, sa gradjanima koji žive u Sarajevu, su veoma slični,ili gotovo identični.

Sredinom  sedamdesetih  godina, 549.čv čiji sam bio komandir, imala je i vojnika iz Sarajeva, koji se zvao Vučina Marinko, koji mi je ostao u veoma lepom sećanju i ja bih lično voleo da on pročita ovaj tekst.I da se oglasi.

Na odsluženje vojnok roka je došao iz zatvora, gde je izdržavao višegodišnju kaznu , jer je bio malo slobodnijeg ponašanja.Tadašnji četni evidentičar, vojnik Kujović Miodrag iz Beograda, doneo mi je jednog dana njegov personalni karton u kojem je sve detaljno od nadležnih organa bilo zapisano.Mislim da  je u trenutku dolaska na odsluženje vojnog roka imao obavezu da odleži još koju godinu.U Zenici!

Za razliku od drugih vojnika oslovljavao me je obavezno sa "TI", a mislim da je i bio stariji od mene.

Voleo je mnogo da se bije, da pije i da pravi nered u jedinici, ali i u gradu.Ocenio sam ga lično kao dobrog čoveka, bez obzira šta je sve radio ranije u životu i tada mu poverio da bude četni magacioner, a to znači da ima jedini ključ od četnog magacina u kojem je  četa veze čuvala naoružanje, borbeni komplet municije za četu, kao i ostalu opremu i sve ono što je bilo potrebno jednoj takvoj jedinici za slućač stvarne, borbene ili školske uzbune.Nikada me nije slagao, i kada je došlo vreme, iz Prizrena smo ga ispratili vojnom policijom, nije hteo da se rastane od drugova!?

Jedne noći, nazvao me komandant i tražio da idem da vidim šta mi to radi vojnik Vučina po gradu.Posle kraćeg vremena čuo sam na ulici galamu, video da Vučina Marinko stoji ispred Doma armije sa palicom koju je oteo od Milicije, udara istom po njima i Land Roveru uz viku "Izadji narode, da vidiš kako narodna vojska bije narodnu miliciju"

Bio mi je to veoma simpatičan prizor, poslušao me je i otišao u kasarnu a ja u MUP da se sredi situacija.

Imao je običaj da me otvoreno pita da li mogu da ga pustim u grad jer ima želju da se napije i "napravi haos".Puštao sam ga gotovo redovno, ali sa drugim vojnicima koji su garantovali da mu neće dozvoliti da pravi haos i tako se uglavnom sve i završavalo.U četnom magacinu, stanje je uvek bilo besprekorno.

Ponovo jednog dana, oko ponoći, nazvao me komandant iz istog razloga koji je opisan  jer ga je zvao tadašnji načelnik SUP-a u Prizrenu, jedan divan čovek, Boža Karalejić, tražeči intervenciju vojne patrole.U pitanju je bio opet Vučina Marinko.odmah sam otišao privatnim kolima na lice mesta, ispred hotela "Taražda" ili "Teranda" u centru Prizrena i zatekao veoma ružnu scenu-Vučina Marinko se tukao sa nekoliko lokalnih policajaca, od kojih je dobijao dobre udarce, pendrecima po svim delovima tela.Bio je sav okrvavljen, ali se držao junački.Ubrzo je stigao i komadant, ljudima ,tada potpukovnik Filipović Radosav, narodni čovek, duša i prema vojnicima i starešinama.Od kojeg sam,ako jesam, naučio kako se pošteno živi i kada si malo nešto.Kada je video šta se dešava, uhvatio se službenog pištolja, svašta govoreći policajcima.Ni policajci nisu bili privlačnog izgleda, narod se već bio okupio i ja sam dobio zadatak da odem u patolnim kolima, zajedno sa Marinkom u policijsku stanicu radi davanja izjava i svega što sledi.On sa lisicama na rukama.

Tamo je bio ceo policijski vrh Prizrena,ali se situacija izmakla kontroli i policajci su vezanog Marinka lomili pendrecima. On je, već iznemogao, ječao od bolova a na nogama već nije mogao da stoji.

Sa policajcima sam se nekako nosio, oni su me znali iz svakodnevnog života, nisu smeli prema meni da primene bilo kakvu silu,ali kada je stigao komandant, nastala je veoma napeta situacija; izvadio je pištolj, repetirao ga i krajnje smirenim glasom zapretio da će sve policajce pobiti, bez obzira na posledice.Bilo bi to klasično delo sa umišljajem!Razlog sukoba Vučine Marinka sa policajcima je bio, nedvosmisleno svi potvrdili, što je on malo glasnije pevao u jednoj bitriji u centru Prizrena pesmu "Od Vardara pa do Triglava!, zbog čega je neko pozvao policiju da interveniše, tretirajući takvo ponašanje vojnika kao narušavanje javnog reda i mira?!A on je "pukao" kada je vodja patrole zabranio muzici da pesmu  privedu kraju.

Ne znam šta Vučina Marinko danas misli o meni,ako me se i seća, ali je on meni ostao i jeste i sada u najboljem sećanju.Mafija, kako je sebe i njemu slične voleo sam da naziva,je bila grupacija u koju sam se kao čovek mogao uvek i u svim situacijama osloniti.

Čuo sam pre nekoliko dana od "humanitaraca " iz Sarajeva, koji žive na grbači i nesreći svih gradjana Federacije, da Marinko i dalje vedri i oblači medju "rajom".Zato sam i stavio Marinka na početak teksta, jer jedino on i njemu slični, mogu završiti poslove, u korist "raje", na pronalaženju ovog zla, o kojem govori nastavak teksta.Da ne dodje do belaja, da šejtan ne uzme stvar u svoje ruke.A volim sve te narodei želim da žive u miru, ako ne mogu da jedu normalno hleba.Voleo bih da ovaj tekst pročitaju i Milovići, suprug srećko, Suprug marija i gospodin Bogoljub, imali su firmu "BeMeS", bili kod mene u Beogradu, od vremena kada je bila ona pogibija na srpskoj svadbi...

Voleo bih da ovo pročitaju i zaposleni u RTV Sarajevo, RJ ST predajnika ako to još uvek postoji, sa kojima su uspešno sprovodio akciju "ELEKTRON",u kojoj smo za vreme demonstarcija na Kosovu 1981.godine, vršili radio ometanje ST predjnika sa teritorije NSR Albanije, kojima su demonstrantima stizale komande za pšostupanje i znaci podrške.Kada se ta akcija završila, divno smo se rastali na brezovici, u hotelu "Narcis", kada su mi poklonili ovu knjigu,a ja  dugo vreme pamtio njihovu direktoricu.


Mladji čitaoci ne znaju da je nekada u državi koja se zvala Jugoslavija, postojala SDB- Služba državne bezbednosti, koja je bila zadužena za bezbednost gradjana te zemlje.Onda su došli neki ljudi, eksperti iz celog sveta, dušmani ih tipovali, sa domaćim gadovima ocrnili tu SDB i proglasili je zločinačkom organizacijom i satanizovali do te mere, da su mogli da nastave sa lopovskom privatizacijom, koja nas je dovela u stanje u kojem jesmo.

Ne znam kako je kod vas, nama je lako, mi imamo Aleksandra Vučića, on će sve 24 privatizacije rešiti, posebno sada kada je vlast u njegovim rukama-apsolutna!

Danas je u Beogradu lep dan, sija sunce, nema vetra.deca pevaju pesmicu "danas nam je divan dan, divan dan, divan dan..."ne zbog sunca, već zato što je u Beograd doleteo Darko Šarić!Nije uhapšen kako pričaju mediji, on je doleteo kao državnik, državnim avionom, dokečan kao što Nikolića nikada ne dočekuju!Njega je Srbiji isporučila Crna Gora i dalje u vlasništvu Mila Djukanovića.Čiji su čelni ljudi Službi bezbednosti radili ovo što sledi u zvaničnom dokumentu SDB ondašnje Jugoslavije.A njih je birao isti taj Milo Djukanović.A vi koji ovo pročitate a imate mogućnosti da delujete, potražite Vučinu Marinka, možda je ostao dobar kao čovek, kakav je bio kao vojnik, pa će učiniti ono što treba-ubavestiće nadležne, kako šejtan možda, ne bi napravio neki zijan.

Tekst neću prepričavati, sami ga pročitajte, nemojte teks izvrtati, postupite sa njim pošteno.Pokušajte ovo da nadjete što se nalazi kod Bosanske Dubice i banja Luke, a obavestite i braću Hrvate, da se ačuvate, kada već nismo znali, hteli ili smeli da sačuvamo onu divnu zemlju koju smo imali, Jugu i sve ono što se pod tim podrazumeva.

U svoje ime, iz svog i sveg srca, poručujem-Barajevo voli Sarajevo!Čuvajte Baš-čaršiju!Ja sam ostao isti, za pomenute ne znam.

Prilog:Izveštaji SDB o naoružavanju RS i federacije

Komentari   

0 # Smithd735 28-06-2014 15:38
It's perfect time to make some plans for the long run and it is time to be happy. I have learn this publish and if I may I want to suggest you few attentiongrabbi ng things or advice. Maybe you could write next articles regarding this article. I desire to read even more things about it! kdcdkkeeefkcgcd g
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Ristić 11-10-2016 12:35
Hvala na javljanju,postu piću po sadržaju Vaše poruke,Ristić
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat