Nastavak tema o četnicima - kazivanjem aktera!

Prethodi:

Bio sam četnik, komunistički udarnik i vojnik OZNE - lično kazivanje!

Nakon objavljivanja prethodne teme, obratila mi se direktno čitateljka, pitala da li sam prestao da budem "komunjara", da li sam i dalje mentalno "plaćeni udbaški ubica" i slično, ali veoma uvredljivo.

U prilogu mi je poslat video zapis i sugestija da ga postavim na sajt, ako nisam ono što sam pitan da li sam.

Nemam nameru da sa bilo kim polemišem na temu uvredljivih konstatacija, ali želim da naglasim da je moj komunizam, ne neka imaginarna ideologija, već ono što piše, cenim, i u crkvnim knjigama-ne ubij, ne laži , ne kradi...

Moje službovanje u toj Službi je meni bila i ostala čast i nikada me niko, nije učio kako da koljem, kako da nabijam na kolaz, kako da vršim genocid.Ja se svojim radom u toj Službi ponosim.

Ja se samo trudim da se argumentima i istinitim kazivanjima sazna istina, da se ne prikrije ničiji zločin, bez obzira ko ga je činio.

Ja u bližoj familiji imam čoveka koji je odmah po izbijanju radnih dejstava u Bosni, pristupio četnicima, činio to što jeste i zbog toga odležao nekoliko godina zatvora.

Ja se samo trudim da se vaspitanje omladine ne zasniva na kazivanjima kvazi-naučnika i "istoričara", bez obzira na koje se periode naše istorije ta kazivanja odnose.

Uvek sam zastupao tezu da je istina u istorijskim zbivanjima negde izmedju. kao i da je demokratski da svako ima pravo na svoj stav koji ne sme nikome da nameće.Uz uvažavanje stavova drugih!

Pitan sam i da li znam ko su lica iz podnaslova prethodne teme.

Ne znam, skinute su fotografije sa interneta,one četiri ženske osobe su partizanke, grupna slika u sredini predstalja borce Podgorske čete, Valjevskog partizanskog odreda, a grupa četnika je slikana ispred neke kafane.

Moj deda po ocu, Radosav iz Kotešice kod Brankovine, mi je pričao, kada sam bio mali, šta se sve dešavalo u tim krajevima za vreme II svetskog rata,koje su sve vojske prolazile i šta su iza sebe ostavljale.

Moj tast je bio nosilac Spomenice 1941.godine, čije povlastice nikada nije koristio, dakle ja potičem iz veoma širokog  okruženja i kojem je bilo svakavih.

Nadam se da se bliži dan, kada će javnosti biti prezentirani dokumenti, iz kojih se nedvosmisleno vidi da su sve naše obaveštajno-bezbednosne službe satanizovane, kako bi bilo moguće sprovesti pljačku zemlje, kroz tranzicioni period.

A gradjani neka kažu da li im je bolje sada ili u periodu koji su rušili povicima "bando crvena"!

Neka se podsete kada se gradilo, a kada rušilo.

Moralne spodobe, na vlasti, su preplavile zemlju Srbiju i narod to mora da shvati !

Ja sam jedan od zagovornika otvaranja dosijea , na prvom mestu onih koji su nam "doneli demokratiju i slobodu", jer "ne pada sneg da pokrije breg, već..."

Ja ću uskoro postaviti na sajt ono što je napisano mnogo pre mene, pa neka čitaoci presude i prosude.

Samo istinu priznajem kao način komuniciranja.

Samo mi nije jasno, zar nikoga u Valjevu nije sramota, što više ne postoji ulica koja se zvala "Žikica Jovanović -Španac", što u Beogradu nema ulice po Josipu Brozu Titu, a u Meljaku se glavna ulica zove Ulica "Maršala Tita"!Šta je sa ulicama "Sava Kovačević", "Marija Busrać"? Da li pametan čovek može da misli da će praviti sopstvenu harizmu negirajući sve drugo i drugog? Da li je normalno i civilizacijski da se u Valjevu i dalje zagovara uklanjanje spomenika Stevanu Filipoviću? U mestu Osečni, u kojem sam rodjen, raszao sam mladost pored spomenika Četnici iz Balkanskih ratova od... i niko me nikada nije učio da ga treba rušiti.Gde je danas tas spomenik iz centra Osečine?

Znam da znate za izreku, ali ću je ponoviti:"Ko ne zna da ceni svoju prošloste , nema ni budućnost"!

Prilog:

Dragoljub Dragan Hadžić, kao pripadnik OZN-e bio je čuvar u zatvoru u Gornjem Milanovcu. Recituje pesmu OSVETNICI na ulazu u lokalno groblje na mestu gde je streljano više stotina ljudi iz njegovog kraja krajem 1944. godine.

Komentari   

0 # Milena 01-02-2014 22:42
Vezano za ulice. Mislim da ne treba menjati nazive ulica koje već postoje.
Na žalost praksa promene ulica je počela davno. Pop Taškova je postala Triše Kaclerovića, i sada se valjda tako zove.
Vlast neka gradi nove ulice i neka daje nova imena po svojim velikanima, a stare ulice neka ostanu sa starim imenima.
To je kod nas prilično komplikovano. Šta sa već promenjenim imenima? Svako mesto je pre rata imalo neku glavnu ulicu, pa makar samo jednu jedinu. Posle rata sve su postale Titove ( sa malim varijacijama ) . Šta sa njima uraditi?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # RISITIĆ MILENI 02-02-2014 22:19
Ne ulazeći u političku pozadinu motiva promena naziva ulica,koji su po menu veoma sporni, ja bih, radi gradjana uradio jednu mnogo praktičniju stvar-u svakoj ulici gde je promenjeno ime,ja bih pored postojeće ,stare table sa imenom, postavio novu, ne skidajući staru.Iz praktičnih svakodnevnih razloga.Ja lično, imam veliku rezerveu i po pitanju kredibiliteta komisija koje su radile taj posao.A ova država ima mnogo veće probleme nego promene imena ulica.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Milena 04-02-2014 00:14
Nije uvek jednostavno postaviti dve table. Ulica Maršala Tolbuhina je nekada bila na Vračaru (sadašnja Makenzijeva) a sada se nalazi na Čukarici (bivši stari Lazarevački drum). Da ne pričam o gubljenju vremena i novca za promenu dokumenata. Zato i tvrdim da je greška menjati imena ulicama. Novoj ulici dati novo ime a stare ulice neka zadrže svoja stara imena. Imam prijatelje koji su promenili i po četiri adrese a da stan nisu menjali.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # MILENI 04-02-2014 00:34
Milena, pa ja shvatam Vaše pisanje potpuno identičnim sa onim što sam ja izneo kao moj stav.Laka Vam noć!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+6 # zika 18-02-2014 11:21
Spomenik borcima revolucije u liku Stevana Filipovica je proglasen za kulurno dobro i ne vidim razlog zagovornika uklanjanja spomenika. O Stevanu Filipovicu sam citao detaljno u knjizi „Stevan Filipovic-Istin a o istorijskoj fotografiji“ (Beograd, Cigoja stampa, 2012) u kojoj se vidi sta su sve tkz demokrate uradile koje su ulice izbrisale i nazive skola sa njegovim imenom, rusili spomenike i biste.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat