Pitanja i odgovori

Kako radim

Vama koji ste pitali kako dolazim do informacija i dokumenata; da li sam se do sada obraćao nadležnim organima i ako jesam zašto nije bilo njihovog  postupanja; vama koji ste me pitali da li ovim radom činim neka iskupljenja za ranija (ne)činjenja; vama koji ste nudili saradnju u borbi protiv kriminala, kao i svim drugim posetiocima sajta, želim da odgovorim na ova i slična pitanja, principijelno, ali na konkretnim i veoma svežim predmetima.

Podsećam vas da na sajtu već više meseci stoji jedna knjižica sa naslovom Uputstvo o metodima i sredstvima rada organa bezbednosti JNA. Pročitajte, da li tu ima nešto nejasno, samo treba čitati, a dalje je stvar  sklonosti, ličnih afiniteta, prirodne obdarenosti, opšteg obrazovanja i onog što često pišem - znati, hteti i smeti.

Posebno kada iza sebe nemate državu kao što sam je imao ja kada sam radio ovaj posao, bio u aktivnoj službi, kada smo moje kolege i ja (odgovaram samo za sebe i svoj rad) imali i posebno u jedinicama koje idu  na obezbeđenje državne granice, daleko veće operativne, radne  probleme. Napred, prema  teritoriji Albanije, karaule, sa više desetina vojnika, od kojih neke nisu bile pristupačne i po više meseci zbog snežnih nanosa. U  zagraničnom području morate da znate ko se kreće, da li i ko prelazi ilegalno albansku granicu; ako takvih ima kod koga dolazi na kontakt u neko selo ili gde drugde.
U Prizrenu, Đakovici i Peći delovi  549.mtbr i 125.mtbr bataljonskih sastava, u svakom mestu Granični odred, u svakom  odredu desetine karaula razmeštenih po čukama ili dolinama, vojska se menja svakih 4-5 meseci!
O  svakom vojniku morate da znate sve jer ne znate ko će od njih ići na koju dužnost. Iz inostranstva dolaze razni profili na odsluženje vojnog roka, pripadnici raznih emigrantskih  gupacija, ili  međunarodni kriminalci vrhunskog profila. A sve njih morate da ukomponujete u privremene sastave-straže, koje obezbeđuju kasarne, magacine u Đinovcima, pa u Koriši, pa u Bijelom Polju.
A u magacinima hiljade tona eksploziva, goriva, oružja, armijske rezerve... Oko magacina uglavnom kuće emigranata iz Albanije.
I tako svaki dan, ja lično 20 godina.
Od 10/11.mart 1981.godine počinju demostracije na sve strane, treba iznaći način kako stupiti u kontakt sa saradnicima u selima, oko sela noćne straže, demonstranata... A hrana vojnicima svaki dan mora stići na karaulu. Pa kako da obezbedite da niko ne puca na vozilo i vozača, kako da to saznate ako je u pripremi, kako da vam niko ne prekine veze sa izdvojenim objektima, kako da izvršite zamenu vojnika koji se povrede ili razbole...
Onda  vas pretpostavljeni pitaju da li će, kada u kom obimu i gde biti demonstracije...
To je nešto što se ne može pročitati u novinama.
A, ometači sa teritorije Albanije ometaju i civilne i vojne radio-stanice i u mnogo su boljem položaju  od nas zbog konfiguracije zemljišta.
Voleo bih da ovo neko pročita iz Sarajeva, neko ko je 1981. godine radio u Radio Sarajevu, a sa mnom zajedno učestvovao u saveznoj akciji koja se zvala "Elektron".
Neka slobodno napišu šta smo radili, zbog čega su me nagradili... A vi morate da održite sistem veza u potpunosti i neprekidno. Ako pogrešno procenite razvoj događaja, viša komanda donosi pogrešne odluke, onda, znači, vi ne radite dobro svoj posao!
A bio sam obezbeđen stambeno, imao kola, redovnu platu.
Albanci su divni ljudi, samo treba iznaći način komuniciranja sa njima. I pokazati da ih uvažavate.
Ranije sam napisao i ponavljam, da mogu da biram, ponovo bih izabrao sve isto - posao, drugove, teritoriju!

Ovo što sam napisao bio je, kao,  pokušaj da "kupim" onog posetioca sajta koji se predstavio kao REX.

Sada ovo što radim, a biće još puno napisano sa dokumentima, o onom što sam radio, u poređenju sa onim što sam radio, jeste radna relaksacija, jeste održavanje mozga u funkciji, jeste i naiskrenije, želja da se pomogne Državi u borbi protiv kriminala.
I strašno mi je žao što se Država na to i ne osvrće - za sada!
A cenim ni da neće!

Primer prvi:

-Javljeno mi je, sve ste čitali na sajtu, da postoji neka krivična prijava protiv nekog lica u Šapcu, a vezano za kriminalnu delatnost tamo nekog Bogićevića i Vojina Rašića.
Ja istog dana podnesem zahtev  nadležnim tužilaštvima u Šapcu i kao što vidite iz priloga, dobijem odmah, u izuzetno kratkom roku, obaveštenje kako sledi u prilogu.
Sada čekam na postupanje 15 dana, Osnovnog tužilaštva, pa ako dobijem odobrenje za uvid idem u Šabac da to i uradim.
A posetioci na sajtu vide ono što izlažem, u tekstu i sa materijalnim dokazima. Ako zahtev bude odbijen, obraćam se Žalbom Povereniku, koji je po zakonu dužan da postupi u roku od mesec dana.
Ali, kako u državi ništa ne funkcioniše, Poverenik je pretrpan  opravdanim i egzistencijalnim zahtevima građana, tako da na njegove odluke čekam i po dve godine.
To je nešto što i vi i ja moramo da uvažimo. Za to vreme, očekujem da se gospodin Radić i javi, kako je obećao, sam, svojom voljom!

Primer drugi:

-Godinama istražujem poslovanje "Telenora" sa Srbijom u poslu vrednom 1.513.000.000 evra. Mesecima, materijali stoje na sajtu, nadležni organi me nisu kontaktirali, verovatno ne rade ništa, jer je Mlađan Dinkić sada MINISTAR! Zbog čega je  to tako, mora neko da pita njih. A, iz akta "RATEL"-a u prilogu, vidi se da je tim ljudima USMENO naređeno iz Kabineta Predsednika Vlade Republike Srbije  da se izda Licenca "Telenoru".
A niko u Srbiji nema dokaza, od nadležnih organa, da su pare i uplaćene. Ni Trezor!?
A radi se o 320 miliona evra!
Srbija je danas, da podsetim, uzela kredit od 400 miliona evra, pišu novine, radi saniranja trenutnog deficita.
Mene baš briga što dr Vojislav Koštunica, tadašnji Premijer, ne zna ništa.
Mene intersuje gde su pare, što je Srbija ovako osiromašila?
Što niko ne hapsi lopove, one što su na vrhu države.
Na osnovu čega me, po čijem hiru, specijalno tužilaštvo obaveštava da nema elemenata da se Jelašić Radovan i Dinkić Mlađan gone po službenoj dužnosti - akt u prilogu.
Koliko je isti savesno radio na ovom predmetu, možda govori i činjenica da gospodin Tihomir Živanović i ja, nikada i nikome nismo podneli krivičnu prijavu protiv bilo koga, zajedno. O tome sam već pisao na ovom sajtu.

A sudovi Srbije su osudili  saobraćajnog policajca Vasilija Popovića iz Beograda, na zatvoprsku kaznu u trajanju od dve godine i četiri meseca zatvora jer je prilikom uviđaja jednog udesa, zahtevao i primio 100 evra - kako su prenele novine.
Ja odmah poslao zahtev sudovima za uvid u spise, cenim da je to tema koja vas, posetioce sajta interesuje. Zahtev u prilogu!
Pa na sajt, čim stigne odgovor, a unapred, sudijama, koji ste postupali u ovom "procesu"- SRAM VAS BILO!
Zar se tako manifestuje pravna država? Ja ne pravdam nikoga, ali smatram da isti aršini, isti zakoni moraju da važe za sve na isti način.

Primer treći:

-Po saznanju da su smanjene  kazne akterima drumske/putne mafije (oni koji su na naplatnim rampama uzimali bogatstva sa karticama za plaćanje putarina), obratio sam se Apelacionom sudu sa zahtevom za uvid, od istog dobio urgentan odgovor, (za svaku pohvalu), da mi se dozvoljava traženo i ja sam u zakazano vreme otišao u Sud.
Uz kafu i sok, uz krajnje ljubazno ponašanje službenika Suda, trebalo je da potpišem i jedan akt nazvan Izjava o zaštiti poverljivih  podataka -u prilogu. Potpisao jesam i ponašaću se u skladu sa njim. Međutim, smatram da je davanje na uvid meni tog akta, tih spisa tog predmeta, sa uskraćivanjem prava da ga/ih prikažem i javnosti, nešto što nema uporište u zakonu.
Ja sam samo želeo da javnost upoznam sa tim ko je "gore na vrhu" uzimao od ukupnog iznosa pljačke, 40% procenata.
Smatram da tajnost ne mogu imati podaci, kojima se prikriva kriminal zbog kojeg je postupalo i Specijalno tužilaštvo. Smatram da niko iz spisa predmeta, u postupanju, nije smeo da izostavi utvrđivanje činjenice da li je i na koji način u sve ovo umešan sadašnji Ministar u Vladi Srbije, Velimir Velja Ilić.
Jer, pored njega sedi Mlađan Dinkić, pa Milutin Mrkonjić, pa Sulejman Ugljanin, pa Ivica Dačić!?
Kuda mi to, poštovani posetioci sajta idemo i dokle ćemo stići!
Pokušaću da obezbedim sve materijale i ponašaću se kao i uvek do sada, po zakonu.. Smatram, dakle, da ja nisam ništa  značajniji od  drugih građana, a zahvaljujem se Apelacionom sudu koji mi je dozvolio ovo i ovoliko.

Ristić Ljubodrag, 09.08.2012.g

Prilozi:
-Uputstvo o primeni metoda..
-Dopis tužilaštva
-Dopis tužilatvu tužilaštvu;
-Dopis Apelacionog suda za uvid
-Izjava o čuvanju tajnosti;
-Službena beleška Apelacionog suda;
-Prepiska sa poverenikom.

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži