Članci

Bio sam četnik, komunistički udarnik i vojnik OZNE - lično kazivanje!

Ja sam postao "partizan" negde 1957.godine, kada me je majka Radmila pozvala(mislim da je bio 7.ili 4.jul, verovatno 1957.godine,), jer se otvara neka spomen -ploča, na kojoj je i ime njenog rodjenog brata -blizanca, Ratka Živanovića, mog ujaka,o kojem sam do tada   znao veoma malo ili ništa.Samo mi je rečeno da je on poginuo kao partizan, na Sremskom frontu, kod Iloka.

Majka je imala i brata Predraga, mislim da je bio učesnik bitke na Kadinjači, kao i brata Miodraga, za kojeg sam čuo da je bio negde u Bosni u partizanima.
Otac Sreten je bio krajem rata mobilisan u LJotićevce, gdeje proveo oko 7 meseci.

Ne znam šta je bilo presudno,ali ja sam se opredelio da budem "partizan" što sam i ostao i što je kasnije bila motivacija da odem u Vojnu akademiju na školovanje.

Opredeljenje nisam promenio ni posle  ulaska u sedmu deceniju života, ali sam postao fleksibilniji u razumevanju ljudi koji su imali druga razmišljanja.

Ta fleksibilnost mi je i sada sugerisala, da na sajt postavim knjigu jednog čoveka o kojem ništa ranije niam čuo, niti i sada više znam, dok me neki poznati čitaoci sajta nisu zamoli, dajući mi link, da to učinim.

Mislim da knjiga dokumentuje dosta toga, bez materijalnih dokaza,samo kazivanjem,ali to nije od uticaja za moju odluku, jer nam i zvaničnici ove države, bez ijednog dokumenta, objašnjavaju dogadjaje ze koje tvrde da su od istorijskog značaja.A pričaju gluposti.

Knjigu sam doživeo kao priču o tumaranju kroz život jednog običnog čoveka, ne revolucionara, koji se u ratnim vrtlozima snalazio kako je najbolje znao.

Nisam zapazio da je, misleći na svoju egzistenciju, naneo zlo bilo kome drugom.

Prilog:
Životna priča srpskog patriote Dragoslava M. Markovića - Marka

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži